Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 paź 2010, 20:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN TGL 8.180

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem firmy spedycyjnej który zaproponował mi pracę , oni dają swoją chłodnię, a ja ciągnik-paliwo w chłodni uzupełniam ja.
Zarobek za km 2.15 ilość km na tydzień ok 2000 jazda 6 dni w pętli.

Mam trochę grosza i zastanawiam się czy kupić konia i działać i ile mi z tego zostanie.

Więcej szczegółów będę wiedział w poniedziałek

Poradźcie bo nie bardzo się znam

Post Wysłano: 16 paź 2010, 21:09

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

2.15zl- marna stawka, jeszcze jak paliwo sam lać do chłodni, ciekawe jaki termin płatności, bo najczęściej to dużo tego grosza trzeba mieć żeby się utrzymać do pierwszego przelewu,
no i jak kilometry liczone, pewnie z jakiegoś ich programu, czyli nie liczą objazdów, tego ze nie da rady przejechać zestawem, po najniższej linii. Ogólnie, myślę, że marnie. Za taką robotę to można się brać jak już ma się auto, nie ma nic na nie, jest ciężko i przejściowo, żeby przetrwać, bo tak, żeby się pakować w zakup to samobójstwo.

Post Wysłano: 16 paź 2010, 21:17

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za odpowiedz.

Post Wysłano: 17 paź 2010, 9:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo fh12

Pamietasz gumy do zucia turbowki? I te obrazki z samochodami?

Pakowac sie w ta robote to jak zamienic jakiegos zajebiaszczego chewroleta na fiata ritmo. Poprostu nie opłaca się.

Post Wysłano: 17 paź 2010, 10:47

Użytkownik

Użytkownik

Takie zarobki proponuje firma Podlasie, czy ktoś zna tą firmę??

Post Wysłano: 17 paź 2010, 11:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Podlasie przyajmiej Ci zapłaci, ale bądź pewien że starczy Ci to na kromkę chleba :) Dzis stawki na plandece po kraju wahają się od 2,3 do 3 zł. Oczwiście w przypadku gdy podejmujesz w systemie all in

Post Wysłano: 17 paź 2010, 12:06

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Rozmawiałem dziś z przedstawicielem firmy spedycyjnej który zaproponował mi pracę , oni dają swoją chłodnię, a ja ciągnik-paliwo w chłodni uzupełniam ja.

Mam trochę grosza i zastanawiam się czy kupić konia i działać i ile mi z tego zostanie.

Paliwo za każdy kilometr będzie cię kosztowało śednio 1.10gr netto przy spalaniu 33 litrów (liczone przy cenie netto 3.40zł / brutto 4,15zł). Także pozostaje ci 1.05gr na pozostałe wydatki. Jeśli zrobisz 8000 miesięcznie to masz kwotę 8400zł po opłaceniu paliwa. Stawka wydaje się być mała ale odchodzi ci koszt zakupu własnej chłodni, do której nie musisz kupować opon, płacić OC ani podatku od środku transportu. Jedynie zalać paliwo. Jeśli masz zaparcie i chęć a firma jest wypłacalna i gwarantuje pracę na conajmniej 10 miesięcy w roku i stałą trasę to zarobisz swoje. Jesze zostaje kwestia zwykupu OC Przewoźnika, zależy co wożą może być droga. To jest praca pusto/pełno czy w obie strony ładunek?

Post Wysłano: 17 paź 2010, 12:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

z 8.400 odpada:
- winieta, a w czerwcu przyszłego roku niewiadomo co
- ubezpieczenie ciągnika co w obecnej chwili jest dość poważnym kosztem
- amortyzacja - opony, filtry, oleje, dobne awarie
- twoja praca
- ryzyko mandatów - jeśli praca 6 dni w tygodniu, to gdzieś trzeba zrobić regularny odpoczynek tygodniowy 45 godzin co przy jeździe tydzień w tydzień 6 dni będzie trudne.
- rozbieżośći w kilometrach pomędzy tym co płaci spedycja a stanem faktycznym

Podsumowując. Jeżdząc dla siebie może się i da z tego coś zyskać, ale poniesione ryzyko, według mnie jest niewspółmierne do zarobków.

Post Wysłano: 17 paź 2010, 18:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

Paliwo za każdy kilometr będzie cię kosztowało śednio 1.10gr netto przy spalaniu 33 litrów (liczone przy cenie netto 3.40zł / brutto 4,15zł). Także pozostaje ci 1.05gr na pozostałe wydatki. Jeśli zrobisz 8000 miesięcznie to masz kwotę 8400zł po opłaceniu paliwa. Stawka wydaje się być mała ale odchodzi ci koszt zakupu własnej chłodni, do której nie musisz kupować opon, płacić OC ani podatku od środku transportu. Jedynie zalać paliwo. Jeśli masz zaparcie i chęć a firma jest wypłacalna i gwarantuje pracę na conajmniej 10 miesięcy w roku i stałą trasę to zarobisz swoje. Jesze zostaje kwestia zwykupu OC Przewoźnika, zależy co wożą może być droga. To jest praca pusto/pełno czy w obie strony ładunek?

Ładunki będą w dwie strony, zapomniałeś jeszcze o tym że muszę zalać agregat w chłodni, nie wiem jakie to mogą być koszty.

Chyba interes życia to to nie jest:)

Post Wysłano: 17 paź 2010, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rozmawiałem z gościem który kończył przygodę z tą spedycją, myślał że zbije kokosy a na końcu wychodziło mu 1500zł na czysto z zestawu.
Cytuj:
Chyba interes życia to to nie jest:)
Interes dla rogaczy :lol:

Post Wysłano: 17 paź 2010, 20:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

transport żeby dawał perspektywy dochodu jak i rozwoju dla firmy to wpływy z frachtu muszą być czterokrotnością wydatków na paliwo a inaczej to dorobisz sie garba albo zajedziesz na śmierć

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]