[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Kierowca kat.D - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Tytuł: Kierowca kat.D
Post Wysłano: 22 sie 2010, 21:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam jestem tu nowy.Witam wszystkich serdecznie mam 20 lat i planuje zrobić kat.D powiecie mi moze z jakimi kosztami mam sie liczyć?posiadam juz kategorie B.Nie chodzi mi tu o jakieś konkretne miejscowosci.Tylko ogólni, wiem ze moga sie różnić ok 200-300zł pomiedzy różnymi miastami

pozdrawiam.

Post Wysłano: 22 sie 2010, 21:39

Użytkownik

Użytkownik

z miłą checią ci odpowiem hehehe

Prawko - 3000-3500zł
Egzamin - 182zł
badania + zdjęcia itd. - ok 100 zł
kurs na przewóz osób - ok 8500zł

RAZEM w okolicach 12 000zł, przyjmując oczywiście że nie będziesz miał poprawek :mrgreen:

Post Wysłano: 22 sie 2010, 22:20

Użytkownik

Użytkownik

a co z kwalifikacja wstępną.A czy to zmieni cene prawka jezeli bede miał C?

Post Wysłano: 22 sie 2010, 22:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

kwalifikacja wstępna to ten kurs na przewóz osób który wymienił powyżej kolega vasil. Jeśli będziesz miał kat. C to zdaje się że sam kurs będzie minimalnie tańszy, ale pewien nie jestem.

Post Wysłano: 22 sie 2010, 22:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Prawko - 3000-3500zł
Egzamin - 182zł
badania + zdjęcia itd. - ok 100 zł
kurs na przewóz osób - ok 8500zł
Nie kurs na przewóz osób, tylko kwalifikacja wstępna.

i nie 8500 zł, tylko 6000, a przyspieszona 3000
Cytuj:
Jeśli będziesz miał kat. C to zdaje się że sam kurs będzie minimalnie tańszy, ale pewien nie jestem.

Będzie tańszy bo zamiast 60 h musisz wyjeździć tylko 40 czyli jakieś 2500 - 3000 zł

Aha i skoro masz 20 lat, to musisz czekać do ukonczenia 21 roku zycia i na dodatek robić pełną kwalifikacje wstepną za 6000 zł

Przyspieszoną mozesz robić dopiero w wieku lat 23

Post Wysłano: 22 sie 2010, 23:02

Użytkownik

Użytkownik

wiec C nie zamierzam robić.To jakbym zaczekał te 2 lata jeszcze to koszt ok 7tyś oczywiscie za 1 razem sporo

Post Wysłano: 22 sie 2010, 23:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

A nie jest tak, że:
21 lat = można zrobić kat. D
24 lata = można jeździć zawodowo.
?

Post Wysłano: 23 sie 2010, 0:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

To wygląda tak samo jak z C, jak masz KW to możesz jeździć od momentu jej uzyskania :)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 23 sie 2010, 7:19

Cytuj:
kwalifikacja wstępna to ten kurs na przewóz osób który wymienił powyżej kolega vasil. Jeśli będziesz miał kat. C to zdaje się że sam kurs będzie minimalnie tańszy, ale pewien nie jestem.
Jeśli będzie miał tylko prawo jazdy kat. B/C, to K.W. nie będzie tańsza, tylko prawko kat. D, ponieważ wtedy ma 40h jazdy. Jeśli zrobi K.W. do kat. C, to wtedy K.W. do kat. D będzie tańsza.

Post Wysłano: 23 sie 2010, 12:52

Użytkownik

Użytkownik

aha dziekuje za informacje.Moze takie głupie pytanie ale nie wiem jak to jest z jazda busami do 3,5t jezeli wolil bym nim ludzi to potrzebuje kursu na przewóz osób?

Post Wysłano: 23 sie 2010, 12:58

Cytuj:
aha dziekuje za informacje.Moze takie głupie pytanie ale nie wiem jak to jest z jazda busami do 3,5t jezeli wolil bym nim ludzi to potrzebuje kursu na przewóz osób?
W przypadku potocznie zwanych "busów" bardziej rozchodzi się o liczbę miejsc. W przewozach regularnych nie można używać takich pojazdów zarejestrowanych do 9 osób łącznie z kierowcą. Muszą być to pojazdy przystosowane do przewozu powyżej 9 osób łącznie z kierowcą (więc na logikę jest to autobus) i wymagane jest prawo jazdy kat. D, a co za tym idzie w zależności od daty uzyskania tego prawa jazdy albo kurs na przewóz osób, albo kwalifikacja wstępna.

Post Wysłano: 24 sie 2010, 12:02

Użytkownik

Użytkownik

aha dzieki wielkie.A mam jeszcze jedno pytanie odnoscie pracy na kat.D czy sytuacja na rynku pracy jest podobna jak na cieżaróki czy moze lepsza??prosze o konkretne odpowiedzi

Post Wysłano: 24 sie 2010, 15:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
aha dzieki wielkie.A mam jeszcze jedno pytanie odnoscie pracy na kat.D czy sytuacja na rynku pracy jest podobna jak na cieżaróki czy moze lepsza??prosze o konkretne odpowiedzi
Ciężko powiedzieć, zależy od miejsca w Polsce i znajomości.
Masz dopiero 20 lat, za rok będziesz mógł się ubiegać o kat.D masz tylko B a więc kurs będzie trwał 60 h, następnie KW też trochę czasu zejdzie. Teoretycznie za 2 lata będziesz osobą z uprawnieniami. A za 2 lata dużo może się zmienić. KW powoduje że dostęp do zawodu zostaje ograniczony. Teraz UP finansują kursy ale pomału z tego co czytam wyczerpują im się na to fundusze a więc będzie coraz mniej kierowców z kat.D bo nie każdego stać żeby wydać ponad 3 tys. na prawko i około 5 tys. na KW co może oznaczać że za te 2 - 3 lata osoby z takimi uprawnieniami mogą być cenne na rynku pacy.
Masz jeszcze rok i dużo czasu na przemyślenia jeśli to lubisz, masz zaoszczędzone pieniądze, masz czas myślę że warto robić D i KW.

Post Wysłano: 02 wrz 2010, 20:19

Użytkownik

Użytkownik

koledzy KW na autobus jest tańsza 2 krotnie po 23roku życia
a jesli ja aktualnie mam 19lat i juz zdane prawko kat B i C
i chciałbym robic kat d to prawko jest o 1tys tańsze i od 21lat no nie? a jakbym zrobił sobie KW pełną za te 6k na kat C to później po uzyskaniu prawka na kat D a nie mając 23lat musiał bym od samego początu robić 2 KW pełną ale na kat D?
jak to jest?

Post Wysłano: 03 wrz 2010, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Nie :!: :!:
Jak teraz zrobisz C i pełną KW 280 h z przewozu rzeczy to potem jak w 21 lat zdasz D to KW 70 h tzw. uzupełniająca z przewozu osób.

Post Wysłano: 03 wrz 2010, 14:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

podobnież koty mają 7 żyć, czyżby nasz stary kolega miał też tyle wcieleń?

Post Wysłano: 03 wrz 2010, 14:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Cytuj:
a jesli ja aktualnie mam 19lat i juz zdane prawko kat B i C
nie masz

Post Wysłano: 03 wrz 2010, 20:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
21 lat zdasz D to KW 70 h tzw. uzupełniająca z przewozu osób.
a ile takie cos kosztuje tz ile kosztuje kwalifikacja uzupeł z przewozu osób?
dzwoniłem do firmy zajmującej sie kw to sie kłóciłem przez 10min i mi babka gadała ze trzeba robic od nowa kw na c a później za 6k na d jak bym chcial autobusami jezdzić

Post Wysłano: 03 wrz 2010, 20:46

Użytkownik

Użytkownik

Kwalifikacja wstępna uzupełniająca składa się z (dla kat C -18 lat, dla kat d - 21 lat)
* moduł części specjalistycznej - 65 godzin zajęć teoretycznych
* moduł części specjalistycznej - 5 godzin zajęć praktycznych w ruchu drogowym
i kosztuje w granicach 1,5k - 2k zł

Kwalifikacja wstępna przyśpieszona uzupełniająca składa się (dla kat C -21 lat, dla kat d - 23 lat)z:

*32,5 godz. zajęć teoretycznych
*2,5 godz. zajęć w ruchu drogowym
kosztuje około 1k zł.

W obu przypadkach zdaje się tylko cześć specjalistyczna - 10 pytań.

Post Wysłano: 04 wrz 2010, 13:23

Użytkownik

Użytkownik

może mi ktos powiedziec kto wymyślił takie chore przepisy? ze kw kosztuje 6k a od 21lat 3k na kad c lub d? i dlaczego cena spada 2 krotnie po 21, 23latach?
zrobiłem sobie prawko na kat c i myslalem ze mi pup sfinansuje bo mi powiedzieli zebym zrobił sobie prawko a później przyszedł z kartką od pracodawcy ze mnie zatrudni to oni moze mi sfinansują do 50% kw a teraz juz mówią ze im przykro ale kasa sie skończyła i kazdy indywidualny wniosek ma wynik negatywny, aż mnie krew zalewa. Wziął bym kredyt w banku na to 6k i zrobił kw jednak muszę miec 100% pewność ze ktos mnie zatrudni na kat c. Później bym zrobił sobie kat D, kw uzupełniającą i bym na autobusach jezdził lub ciężarówką.