Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 cze 2009, 12:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

pytanie tylko do osób orientujących się w temacie.... kolega dostał propozycje pracy jako kierowca dmc 3,5t i ma wybór albo międzynarodówka albo krajówka... i moje pytanie jest takie, jaką stawkę powinien wynegocjowac za km na międzynarodówce a jaką na krajówce?

Post Wysłano: 30 cze 2009, 14:21

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF 106.460

Jeżeli chodzi tylko o "gołą" (czyt. bez diet, dopłat za załadunki/rozładunki i odprawy) stawkę, to myślę, że Twój kolega powinien zaproponować ok. 20 groszy/km, i już jej nie zaniżać. Natomiast, gdy do stawki doliczane są pieniądze za rozładunki/załadunki, odprawy, i zapewniana jest dieta, to stawka powinna wynieść ok. 18 groszy/km.

Zdecydowanie polecam transport międzynarodowy, który w tym przypadku zapewnia choć trochę większe zarobki i lepszą kulturę pracy.

Jeżeli miałbyś jakieś wątpliwości, to pisz, a postaram się Ci pomóc.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 14:39

Użytkownik

Użytkownik

jeszcze jedno pytanie, aby kolega mógł się dobrze targowac... piszesz o stawkach netto czy brutto?

Post Wysłano: 30 cze 2009, 15:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF 106.460

Tak, pisałem o stawkach netto.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

ok, narazie dzięki, przekazałem koledze to co chciał wiedziec, zobaczymy co jutro osiągnie na rozmowie:)

Post Wysłano: 30 cze 2009, 17:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: 4141

Cytuj:
aby kolega mógł się dobrze targowac.
W dzisiejszych czasach nie warto być za bardzo pyskatym bo o prace (jakąkolwiek)-(a głównie na kierowce) jest ciężko

Post Wysłano: 30 cze 2009, 20:19

Użytkownik

Użytkownik

bielik a jak koleś się go zapyta o to jakie ma oczekiwania to co powie, jakaś orientacja musi byc w temacie.... wcześniej nie wiedziałem, ani ja, ani on jakie są stawki, teraz kolega wie ze jak mu zaproponuje samą gołą kilometrówke 15gr to mu powie niech go pocałuje w krocze i tyle.. trzeba się szanowac, pozatym mu się nie spieszy do roboty bo ma jeszcze okres wypowiedzenia z poprzedniej pracy ponad miesiąc(zaległy urlop) także ma czas na szukanie czegokolwiek

Post Wysłano: 30 cze 2009, 20:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wypasione

Tutaj jest mowa o jeździe jako kierowca na pracodawcy aucie czy własnym ?
Jeżeli omawiamy pierwszy przypadek w obecnej chwili nikt Ci nie da więcej niż 15gr/km. Mówię tutaj również o podstawie, czyli około 800 zł miesięcznie netto.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

auto pracodawcy

tak tak ale mi chodziło z tymi 15gr tylko z samej kilometrówki bez podstawy i zadnych innych dodatkow.... jak dodac do tego 800zl netto podstawy to juz inna rozmowa bo przykladowo:

0,15 x 15000km = 2250 ... za taka kase na miedzynarodowce? nie dziękuje... jak sobie odlicze wszystkie wydatki z trasy to nawet 1500 nie zostanie....

jak dodasz 850 podstawy bo tyle teraz jest chyba minimalna to ponad 2 koła zostanie

Post Wysłano: 30 cze 2009, 21:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4141

chodziło mi o to żeby się nie targował o grosz bo zawsze znajdzie się ktoś inny kto za ten 1 gr mniej pojedzie

Post Wysłano: 01 lip 2009, 12:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wypasione

Więc jeżeli patrzy tylko na pieniądze to z szczerego serca odradzam mu pracę jako kierowca. Dlaczego ? Ponieważ jeszcze rok czy półtora temu kiedy nikt nawet nie myślał o stagancji gospodarczej na stanowisko kierowcy zawsze chętnych nie brakowało. Jeżeli dodamy do tego obecną gorszą sytuację na rynku pracy to powiem Ci że jest jeszcze trudniej z perespektywy pracownika.
Z własnego doświadczenia jako pracodawca wiem że chętnych jest masa na stanowisko kierowcy. Jeżeli potencjalny pracownik liczy tylko na duże pieniądze to znajdzie o wiele więcej stanowisk w których będzie bardziej zadowolony.
Ponadto dochodzi tutaj jeszcze aspekt charakteru samego pracownika. Sam prowadzę firmę która nie zajmuje się transportem. Mam natomiast własne środki przeznaczone do przewożenia towarów i nawet w takiej firmie jak moja, gdzie punkty dostaw są praktycznie stałe, zawsze coś wypadnie. Nigdy nie będzie tak jak sobie to zaplanowalem wcześniej czy sam kierowca zaplanował.
Jest jeszcze jeden aspekt. Nie każdy nadaje się na kierowcę w ruchu międzynarodowym czy krajowym (nie lokalnym). Mam własne ładunki które zlecam stałym przewoźniką i bardzo często z nimi rozmawiam nt. pracowników. Ile razy to już słyszałem że potencjalny pracownik nie wytrzymywał trudów tras, nawet takich 400 czy 500km.
Po prostu nie każdy musi być kierowcą i tyle.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]