Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 gru 2009, 21:59

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 18 paź 2009, 13:08
Posty: 165
GG: 0
Samochód: Scania
Lokalizacja: Gdynia

Jezeli nie masz nic sensownego do napisania to moze zamilcz?


Padla mi przetwornica z 24v i musze kupic nowa. Te z 12v sa troche tansze stad moje pytanie.


Post Wysłano: 19 gru 2009, 23:18

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 mar 2008, 17:24
Posty: 104
GG: 4436071
Lokalizacja: Poznań>>Gądki>>Eu

Z tego co widzę to ma być do skakanki ... a z tego co pamiętam tam są 2 gniazda zapalniczkowe jedno na 12v i drugie na 24v więc możesz kupić jaką chcesz przetwornice . Jeżeli będziesz to podłączał bezpośrednio pod elektrykę to jedynie 24v


Post Wysłano: 20 gru 2009, 15:33

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 18 paź 2009, 13:08
Posty: 165
GG: 0
Samochód: Scania
Lokalizacja: Gdynia

Dokladnie, mam dwa gniazda. Tylko czy to nie bedzie zbyt duze obciazenie dla akumulatorow jak kupie ta na 12v?


Post Wysłano: 20 gru 2009, 15:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 01 kwie 2005, 15:36
Posty: 6304
Lokalizacja: Wrocław

może ja coś wtrącę z doświadczenia Kamperowego.
Kamper pojazd na podwoziu dostawczym z zabudową kampingową, posiada dwa akumulatory. jeden do silnika, drugi do części mieszkalnej.
ponieważ większość silników to 2,5 TD, to akumulatory są około 100Ah.
koledzy z większym doświadczeniem do komputera, TV-sat i telefonu używają przetwornic 12/230V firmy PROFITEXX mocy 1000/2000W lub Dometica SI-1500W.
muszę powiedzieć, że akumulator wytrzymuje na takiej przetwornicy zasilając TV i PC dobę.
gdy Kampera podłączymy do 230V w gniazdkach mamy również 230V, więc wtedy przetwornica jest niepotrzebna. dodam, że podczas podłączenia do sieci ładowane są obydwa akumulatory poprzez wbudowany zasilacz.
natomiast jesteśmy w tym komforcie, że możemy wyładować akumulator części mieszkalnej do "zera", a auto na drugim odpali, a w czasie jazdy alternator ładuje oba.

_________________
https://www.youtube.com/user/SzkolaTransportu/featured


Post Wysłano: 20 gru 2009, 16:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 01 lut 2007, 20:57
Posty: 1532
Samochód: fabia

Każda przetwornica generuje straty, więc część pobieranej energii zamieniana jest na ciepło. Próbując uzyskać 230V z dwóch szeregowo połączonych przetwornic podwajamy straty, pozbawiamy się jedynego dostępnego gniazda z 12V i automatycznie ograniczamy moc na wyjściu (o straty + słabiutkie możliwości fabrycznej przetwornicy 24->12).

Wydawało mi się to dosyć oczywiste. Ale skoro nie jest to udzielam prostej odpowiedzi - kup przetwornicę 24V->230V i nie kombinuj nic z 12V. Te fabryczne 12V producent przewidział na zasilanie radia, CB-radia i ewentualnie jakiejś nawigacji - nie ma sensu niepotrzebnie obciążać tego źródła.

_________________
Czerwone i bure


Post Wysłano: 20 gru 2009, 16:55

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 18 paź 2009, 13:08
Posty: 165
GG: 0
Samochód: Scania
Lokalizacja: Gdynia

No i o to mi wlasnie chodzilo, zeczowa odpowiedz, dziekuje i pozdrawiam


Post Wysłano: 20 gru 2009, 18:20

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 gru 2007, 15:28
Posty: 27
Lokalizacja: Wrocław

Podzielę się jeszcze własnym doświadczeniem z wyborem zasilacza do laptopa. Kupiłem zasilacz na 12V (bo będzie działał w osobowym i ciężarówce). Po podłączeniu w R Premium okazało się, że nie działa. 12V w gnieździe auta podawane jest z przetwornicy, która ma coś około 60W (ale o tym dowiedziałem się później od elektryka w serwisie przy okazji), a to za mało dla 90W-atowego zasilacza. Później używałem przetwornicy 24/230V. Najlepiej utrzymywać baterię w laptopie w stanie naładowanym, wtedy pobór prądu podczas pracy jest dużo mniejszy. Jeżeli bateria nie jest naładowana, to można naładować ją przy wyłączonym lapku np. w czasie jazdy. Inaczej gniazdo zapalniczki potrafiło się ładnie nagrzać (nie było pierwszej młodości, to i styki były takie jakie były). Przyłączam się do tego co napisał kolega Harry_man "Te fabryczne 12V producent przewidział na zasilanie radia, CB-radia i ewentualnie jakiejś nawigacji".


Post Wysłano: 21 gru 2009, 12:28

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 13 lut 2006, 21:00
Posty: 206
Lokalizacja: Garwolin

To jeszcze dopiszę kilka szczegółów dotyczących laptopów.

To ze na zasilaczu laptopa jest napisane, że ma 90W, to nie znaczy, że tyle ciągnie cały czas. Taki pobór mocy on ma, kiedy ładujemy baterię, a na laptopie uruchomimy mocno obciążającą aplikację. Dla przykładu powiem, że mój laptop (prawie roczny Asus o matrycy 15,4" z procesorem Intel Core 2 Duo T5750, 4GB Ram i kartą graficzną Nvidii - komputery o innych podzespołach mogą mieć inne zużycie prądu) kiedy wyświetla pulpit + gra muzyczka to ciągnie ok. 20-25W (zależnie od stopnia podświetlenia matrycy), a podwojenie poboru mocy występuje, gdy uruchomię na nim gierkę typu NFS ProStreet.

Poza tym "formatowanie" baterii (poprawnie mówiąc formowanie) jest zalecane tylko w starszych laptopach. Nowe z bateriami Litowo-jonowymi nie lubią być rozładowywane do 0, bo wtedy spada ich pojemność. Sprawność baterii spada też, gdy pracują w zbyt wysokich temperaturach.

_________________
Wspomnień czar...
WTiE PW


Post Wysłano: 08 sty 2010, 2:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 27 gru 2008, 21:41
Posty: 349
GG: 997
Samochód: służbowy

Cytuj:

Te fabryczne 12V producent przewidział na zasilanie radia, CB-radia i ewentualnie jakiejś nawigacji - nie ma sensu niepotrzebnie obciążać tego źródła.
Scania ma dwie przetwornice, jedna zasila radio, cb radio, druga jest podpięta pod gniazdo. Obie są niezależnymi urządzeniami -przy czym ta od gniazda mocniejsza
Ale popieram do ciężarówki tylko i wyłącznie 24v/230v.

Wybierając przetwornicę warto wziąć troszeczkę mocniejszą (ja mam 300W i 500W) i zwrócić uwagę czy wentylator w niej pracuje cały czas czy dopiero gdy się nagrzeje do momentu schłodzenia. Ta w której wiatrak walczy non stop przeszkadza gdy chcemy wieczorkiem pooglądać jakiś film w spokoju, naprawdę niesie się po "budzie"

_________________
Lubię SCANIĘ - jeżdżę VOLVO ale naprawdę uwielbiam - ACTROSY - wyprzedzać
. . .161DT300. . . . . . . . . . . . . .161ETZ300. . . . . . . . . . . . . .161OD300. . .

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają


Post Wysłano: 21 lut 2010, 14:32

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 26 gru 2009, 10:09
Posty: 11
GG: 0

oki a ja mam pytanko żeby podłączyć lapka w ciężarówce to trzeba kupić przetwornicę czy może są takie zasilacze pod 24v i co jest lepsze dzieki za odp.


Post Wysłano: 21 lut 2010, 14:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 15 sie 2005, 15:04
Posty: 2873

Cytuj:
oki a ja mam pytanko żeby podłączyć lapka w ciężarówce to trzeba kupić przetwornicę czy może są takie zasilacze pod 24v i co jest lepsze dzieki za odp.

Ja mam zasilacz 12/24 i jestem zadowolony. Nie zamieniłbym tego na żadną przetwornicę.


Post Wysłano: 21 lut 2010, 14:44

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 26 gru 2009, 10:09
Posty: 11
GG: 0

ostatnio miałem traske z kolegą jego scanią i on ma przetwornicę strasznie głośny jest ten wentylator. są jakieś zalety takiej przetwornicy bo nie wiem jaka jest różnica miedzy zasilaczem, i dlaczego wybieracie przetwornice a nie zaśilacz pod 24v ? ceny tych urządzeń jest podobna?


Post Wysłano: 21 lut 2010, 15:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 25 lip 2008, 20:23
Posty: 98
Samochód: na sprzedaż
Lokalizacja: Inwałd/Wadowice

koledzy czy wy używacie tych przetwornic 24/230 tylko do takich sprzętów elektronicznych typu tv czy laptop?? Dla mnie jest to trochę głupota żeby przetwarzać 24V DC na 230 AC i potem znowu na DC np. 9V (laptop). Sprzęt elektroniczny w 99,9% działa na prąd stały (DC) i zwykle nie wyższe napięcie niż 24V, więc po cholerę to 230V, taka przetwornica generuje przecież potężne straty.

_________________
Są przed nami, za nami i wokoło nas...TERAZ NAM NIE UCIEKNĄ!

B - 17.12.2010r

A jak będą chcieli iść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa, kur*a jego mać!


Post Wysłano: 21 lut 2010, 15:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie

Cytuj:
ostatnio miałem traske z kolegą jego scanią i on ma przetwornicę strasznie głośny jest ten wentylator. są jakieś zalety takiej przetwornicy bo nie wiem jaka jest różnica miedzy zasilaczem, i dlaczego wybieracie przetwornice a nie zaśilacz pod 24v ? ceny tych urządzeń jest podobna?

ekonomia :lol: zasilacz masz do konkretnego urządzenia a przetwornice do wszystkiego

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Post Wysłano: 21 lut 2010, 20:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 11 sty 2009, 23:24
Posty: 463
Lokalizacja: Ryki

Cytuj:
koledzy czy wy używacie tych przetwornic 24/230 tylko do takich sprzętów elektronicznych typu tv czy laptop?? Dla mnie jest to trochę głupota żeby przetwarzać 24V DC na 230 AC i potem znowu na DC np. 9V (laptop). Sprzęt elektroniczny w 99,9% działa na prąd stały (DC) i zwykle nie wyższe napięcie niż 24V, więc po cholerę to 230V, taka przetwornica generuje przecież potężne straty.

racja :wink: , ciekawe czy już takie urządzonka są na rynku dostępne. Wszystko tak jak powiedziałeś, a w domku przetwornica z 220 na te 9 czy 12, bardzo dobre rozwiązanie. :wink:


Post Wysłano: 27 mar 2010, 19:03

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 21 mar 2007, 15:35
Posty: 9
GG: 5923834
Lokalizacja: Kalisz

Czy Waszym zdaniem przetwornica 12/24/230V o mocy 200-3000W wystarczy ro pociągnięcia laptopa?

http://allegro.pl/item968908201_akcesor ... _230v.html

Czy może lepiej kupić 24/220V o mocy 650W?

http://allegro.pl/item968771622_hurt_na ... 1200w.html

Bardziej uniwersalna okazuje się być ta pierwsza, można ja zastosować również w osobówce.


Cytuj:
Cytuj:
oki a ja mam pytanko żeby podłączyć lapka w ciężarówce to trzeba kupić przetwornicę czy może są takie zasilacze pod 24v i co jest lepsze dzieki za odp.

Ja mam zasilacz 12/24 i jestem zadowolony. Nie zamieniłbym tego na żadną przetwornicę.

Gdzie są zasilacze do laptopów (ja mam ASUS'a) 12/24V, jakoś nie mogę spotkać, a na Allegro nie widzę? Rozumiem, że Twój zasilacz działa zarówno w ciężarówce jak i w osobówce.


Post Wysłano: 27 mar 2010, 19:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 2811
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie

http://www.remnet.eu/index.php?p=1_2_Oferta prosze

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Post Wysłano: 28 mar 2010, 14:08

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 13 lut 2006, 21:00
Posty: 206
Lokalizacja: Garwolin

Cytuj:
Czy Waszym zdaniem przetwornica 12/24/230V o mocy 200-3000W wystarczy ro pociągnięcia laptopa?
Zasilacz w laptopie ma zwykle moc znamionową (w sumie tożsamą z maksymalną) ok. 90W. W praktyce przy normalnym korzystaniu najczęściej ciągnie ok. 30-40W. Taka przetwornica da radę ;]
Ale i tak lepiej, taniej, ekonomiczniej i bezpieczniej kupić zasilacz podrzucony przez kolege ciucma102

_________________
Wspomnień czar...
WTiE PW


Post Wysłano: 28 mar 2010, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 16 maja 2008, 21:25
Posty: 388
GG: 4287442
Samochód: Volvo V40
Lokalizacja: Wiązownica

Cytuj:
Ale i tak lepiej, taniej, ekonomiczniej i bezpieczniej kupić zasilacz podrzucony przez kolege ciucma102
To zależy do jakiego laptopa są zasilacze bo do mojego HP 6730s nie ma zasilaczy samochodowych, są ale nie będę dawał 500 zł za oryginalny zasilacz samochodowy do laptopa, moim zdaniem przetwornica jest jednak praktyczniejsza a ma duże zastosowanie w długiej trasie. :)


Post Wysłano: 28 cze 2010, 19:42

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 21 mar 2007, 15:35
Posty: 9
GG: 5923834
Lokalizacja: Kalisz

Podpowiedzcie mi, jaką przetwornicę kupić?
Kompletnie się na tym nie znam, wszystkie wydaja się być takie same. No i kiedyś widziałem też 12/24 na 230V, wydawała mi się najbardziej uniwersalna. Miała moc 300W i do laptpa wystarczy w zupełności.

Doradźcie proszę.


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do: