Cytuj:
Nie wiem jaki to model radia, ale wszystkie radia chyba są podobne w obsłudze.
Różnica polega w zasadzie na ilości dostępnych funkcji. Z tych najważniejszych:
volume - regulacja głośności. Myślę, że tutaj wszystko jest jasne.
AM/FM - rodzaj modulacji. W Polsce używamy AM i tak należy ustawić radio.
SQuelch - blokada szumów. Jak dojdziesz do wprawy to możesz ustawiać ją według "widzimisię" tak aby tobie było wygodnie. Na początek bardzo popularny schemat to kręcenie pokrętłem powolutku wg wskazówek zegara. Kiedy szumy znikną, to przekręcić jeszcze troszkę i tak zostawić. Operację najlepiej wykonywać na wolnym kanale.
RF gain - regulacja czułości odbiornika. W trasie najlepiej mieć odkręcone na max, tj do oporu w prawo. W miastach, gdzie jest bardzo duży ruch w eterze można przekręcić pokrętłem w lewo - według uznania. Sprawia to, że dalsze stacje przestają być dla nas słyszalne i nie zakłócają odbioru tych bliskich.
Mic gain - to samo co RF gain tylko skraca nadawanie zamiast odsłuchu.
Przełączanie kanałów to wiadomo - kanałem drogowym jest 19 i tam są wszyscy kierowcy. Należy pamiętać, że nie wolno na nim popychać pierdół, czy przeklinać. Tylko krótkie, zwięzłe i ważne informacje. Użytkowników którzy nie stosują się do tych zasad należy bezwzględnie potępiać
Niestety dzisiaj kultura w eterze pozostawia wiele do życzenia
Po za tym będę jeszcze pewnie przełączniki:
CB/PA - PA to potocznie "papuga", "szczekaczka" lub tuba. Mówiąc bardziej ludzkim językiem - megafon podłączony do radia. Kiedy mówimy do mikrofonu słychać nas na zewnątrz. Oczywiście do normalnej pracy przełącznik ma być ustawiony na CB
CH - 9 - 19 - tzw. szybkie kanały. Przy położeniu CH możemy ustawić dowolnie wybrany kanał. Pozostałe opcje są sztywne. Podpowiem, że 9 to nie działający już kanał ratunkowy. Nie mniej, tam też nie wolno popychać pierdół. Jest od tego 37 innych kanałów.
Tak po krótce to wszystko. Proste radio mobilne z funkcji które wymieniłem będzie posiadało tylko squelch. Gdyby jednak znalazły się tam inne przyciski to napisz - postaram się pomóc.