Obecnie najmocniejsza bateria w Tesli to 100KWh, przy premierze była to 75. Dają 8 lat gwarancji na baterie i silniki elektryczne. Zasięg według producenta to ponad 800km, oczywiście zależy od bardzo wielu czynników, temperatura powietrza, rozmiar opon, odbiorniki elektryczne jak klimatyzacja, radio, ogrzewanie i styl jazy kierowcy. Przyspieszenie do 100 jest poniżej 2.5 sekundy!!!!!!!!!! Bateria ładuje się do pełna w nieco ponad godzine na szybkiej ładowarce Tesli. Obecnie sa trzy w Polsce. W poznaniu, wrocławiu i katowicach. Do końca roku ma ich byc w sumie 8. Teraz rusza produkcja modelu 3, tańszej wersji dla mniej zamożnych odbiorców. W jedna dobe po rozpoczęciu przyjmowania przedpłat mieli 300 tyś, zamówień. Gdy cała Gigafactory bedzie całkowicie ukończona będą produkowac 1.5 mln. samochodów rocznie. Tesla to też odnawialne źródła energi. Produkuja dachy z wbudowanymi ogniwami fotowoltaicznymi. Buduja beterie dla domów aby energie pozyskaną z paneli można było zmagazynować i zużyć po zachodzie słońca. Obecnie w USA bateria o pojemności 10KWh kosztuje 3 tyś dolarów . Ja sprawdzałem i w ciągu doby mam średnie zużycie prądu na poziomie 12 KWh przez całą dobę, wiec gdy Gigafactory II bedzie ukończona w Europie to myśle, że będzie to w zasięgu finansowym dla większości ludzi. BTW. Morawiecki miał złożyć propozycje Tesli aby GII zbudowali w Polsce. W tym roku maja ogłosić w jakim kraju powstanie i końcem lub początkiem przyszłego ma ruszyć budowa.
Tesla rozpoczęła rewolucje i warto się zapoznać z tym co oferują.
Co do Nikola One, to owszem była prezentacja tego modelu ale na sucho, nikt nie jeździł tą ciężarówką, nie wiem czy w ogóle jest w pełni sprawny model przedprodukcyjny tego pojazdu.
Do poprzednika, spalinowym też z końca Polski na raz nie dojedziesz porównując z samochodami podobnej klasy. POo za tym to jest już nieaktualny artykuł. W 2016 roku samochód przechodził wizualny i techniczny lifting. Podobno usunęli bolączki wieku dziecięcego. Czas pokaże.
Teraz jest temat smogu i zanieczyszczeń powietrza. A nasz rząd nic nie robi żeby skłonić ludzi do przejścia na ogniwa solarne i samochody elektryczne. Na zachodzie i w Ameryce przy zakupie samochodu lub przejscia na ogniwa solarne można sobie nawet 30% odpisać od podatku. Ale u nas lepiej znowu sięgnąc do naszych kieszeni i dołożyć górnikom czy elektrownią. Mamy najdroższy prąd w Europie.
https://www.tesla.com/en_EU/findus#/bou ... ame=Europe