Cytuj:
Ja znowu mam taki problem, że jadąc na tempomacie albo na nodze załóżmy 85 (tyle pokazuje tacho, licznik) to w rzeczywistości jadę 82 - sprawdzane już kilkukrotnie z innym autem, czy według navi. Jest przekłamanie o 3-4km/h. Domyślam się, że wyjściem z tego problemu byłaby kalibracja? Pytanie drugie, czy mogę mieć większe spalanie w związku z tym przekłamaniem? Wydaje mi się, że skoro zadam mu na tempomacie jakąś prędkość, to silnik robi się "wydajny" do owej prędkości, tylko co z tego skoro ja tyle realnie nie jadę.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Licznik Ci zawyża km, jeśli przestanie, w rachunkach wyjdzie więcej.
Trzeba dodać, bo chyba niektórzy nie trybią. W rzeczywistości z punku A do punktu B, padlina zużywa (przy zmiennym jedynie przekłamanie prędkościomierza, pomijam opory toczenia, powietrza itp), zawsze tyle samo paliwa.
Różnica liczona litrach / km, wynika tylko z różnych wskazań odległości na różnych wysokościach bieżnika.
Tak że co niektórzy podniecają się bez sensu, bo jak na daną trasę zawsze szło 500litrow, to dalej idzie 500 litrów. Tylko te same 500litrow podzielone przez różną ilość km, daje inne wyniki.