Witam. Zwracam się do was użytkowników z pomocą. Mam prośbę abyście doradzili mi gdzie zamontować antenę cb. Chodzi o auto Iveco Daily nowe. Auto posiada owiewkę. W owiewce jest dziura na agregat.
Zdjęcie to samochód podobny do naszego.
Planuję antenę zamontować na dachu samochodu, wystawała by ona wtedy właśnie w tej dziurze przy agregacie. I teraz moje pytanie czy nie będzie przeszkadzało to, że obok jest agregat (obudowa plastikowa) i czy antena 145 cm nie będzie obijać się o owiewkę. Jeżeli nie gdzie jeszcze można zamontować antenę. Nie chcemy wiercić dziur. Zostaje opcja albo magnesówka albo na uchwycie np. rynienkowym.
Chciałem się także zapytać czy antena Sirio ML 145 jest dobra anteną ?
Również chodzi mi o cb radio będzie to najprawdopodobniej Alan 100 Plus lub 102, które z nich jest lepsze ? Wiem, że są to 2 szumofony, ale chodzi nam o tanie radio tylko do "ochrony antymiśkowej". Proszę o szybką odp.
edit#
Sry za jakość zdjęcia chodzi mi właśnie o tą dziurę przy agregacie.
Rozważaliśmy też przymocowanie anteny do rynienki poprzez poprzez uchwyt rynienkowy, do boku i wtedy antena by była między kabiną a budą, ale znów jest problem czy jak będzie dotykać o budę też mogą być jakieś problemy...
edit2# Long możesz napisać jak masz tą antenę zamocowaną, bo iveco ma z tylu kabiny taka rynienkę do której można właśnie ten uchwyt rynienkowy i antenę. Tylko bo dajmy na przykładzie anteny Lemm'a AT 1500 to 60 cm anteny będzie między budą a kabina razem z głowicą a 1 m nad budą nie będzie to niczemu przeszkadzać w odbiorze ?