Użytkownik
Samochód: BMW E32 735i Scania,Volvo,MB,Daf
Witam wszystkich
Mam takie pytanie,spedycja kazała mi pracować siódmy dzień w tygodniu,czy to legalne?
Zacząłem w niedzielę o godzinie 10 rano więc mogę zrobić 6 cykli 24-ro godzinnych które kończą się po 144 godzinach w sobotę o 10rano. W mojej spedycji uparcie twierdzą że mogę zrobić 7 dzień pracy w tym okresie, każdy dzień był podzielony 9 lub 11stoma godzinami pauzy,skończyłem w sobotę o 10rano 7 dzień pracy po 6sciu godzinach mieszcząc się w 144h z wyjechanymi 50h jazdy w pierwszym tygodniu rozliczeniowym,dodam że pauza przed tą niedzielą w której zacząłem poprzedzona była tygodniowym odpoczynkiem ze względu na to że jeżdżę w systemie 2/1
Pytam was czy to jest legalne? ponieważ z mojej wiedzy to jest raczej nie legalne pracować 7 dni pod rząd jako kierowca,szukałem odpowiedzi na necie lecz jasnej i klarownej nie znalazlem.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i dziękuję za odpowiedź.
Pragnę dodać iż pytanie moje staje się jeszcze bardziej zakręcone kiedy fakt faktem według regulacji czasu pracy kierowcy zawodowego tydzień kierowcy zaczyna się od poniedziałku od godziny 00:01 a kończy w sobotę o 23:59
a ja zacząłem w niedzielę.
Mam nadzieję że ktoś zna sensowną odpowiedź na moje pytanie ponieważ sam nie wiem czy przegiąłem tacho czy nie bo jeśli tak to kończę współpracę z firmą dla której jeżdżę w trybie natychmiastowym i wracam na pusto z okolic Dortmundu.
Dziękuję i jeszcze raz pozdrawiam.
Jedyne co uważam za sensowne to,informacja jaka znalazłem na google i brzmi
Cytat; W tej kwestii bardzo ważny jest oczywiście czas pracy kierowcy oraz przysługujący mu odpoczynek, który musi odbyć bez względu na to czy tego chce, czy nie. Z tego też względu praca na stanowisku kierowcy codziennie przez 7 dni w tygodniu nie jest możliwa.
Więc wydaje mi się że w firmie dla ktorej pracuje spedytorzy pojechali ze mną jak z młodym a trochę się orientuję w tych sprawach i jak widać jeszcze za mało.