Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 06 lis 2013, 10:41
Posty: 75
Samochód: scania

jak w temacie chciałem się dowiedzieć czy można doposażyć Volvo FH rocznik 2012-2013 tak aby pokazywał na komputerze obciążenie osi napędowej w tonach tak jak ma to miejsce w Scanii, czy pozostaje tylko montaż manometru podłączonego do poduszek zawieszenia osi napędowej.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 28 sty 2012, 16:41
Posty: 862
Lokalizacja: POS

Na serwisie volvo by ogarneli.

Bo największy sęk chyba w oprogramowaniu komputera .

Np. W dafie w przypadku braku czujnika obciążenia osi , nie ma takiej opcji w komputerze pokładowym . A w programie diagnostycznym jest informacja ze pojazd nie wyposażony .

Wiec może wystarczy doposażyć auto w ten czujnik , i odblokować ta opcje w aucie .

_________________
DAF 95XF 430


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 12 sty 2007, 0:22
Posty: 398
Samochód: VO FH 440
Lokalizacja: NS

Każdy współczesny samochód ciężarowy o zawieszeniu pneumatycznym ma czujnik ciśnienia "obciążenia" w poduszkach gdyż na tej podstawie "wie" czy auto jest załadowane czy nie , na tej podstawie dobiera biegi obroty "automat" i reguluje siłe hamowania .
Owszem da się "doprogramować" taką opcję w meni ale tylko przez serwis volvo i to słono kosztuje gdyż przechodzi przez szwecję
Także polecam manometr kilka załadunków i dojdziesz do wprawy.

_________________
Rozliczenie i ewidencja czasu pracy kierowców - delegacje, noclegi, wynagrodzenie.
Odczyt kart kierowcy i tachografów cyfrowych

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 29 paź 2005, 23:08
Posty: 1406
Lokalizacja: Chełmek

Pozwólcie że się tu podłącze.
Czy zakładał ktoś manometr wyskalowany do 6 atm na oś napędową????
Ja miałem zawsze do 10 wyskalowany ale generalnie to powyżej 5,5 nigdy nie pokazywał. Teraz mi się rozszczelnił i pryska gliceryną od góry gdzie taki jakby zaworek jest.
I zastanawiam się czy nie dać tego do 6?
Niby 5,5 atm to jest u mnie 10 ton więcej nie ładuje, ale jakby trzeba podnieść zaladowanego na maxa wtedy pewno pod 7 by mogło dojść. Pytanie czy wtedy wskazówka wyjdzie za skalę czy manometr powie papa??
Niby bolec wskazówki jest tylko przy zerze.
A wolał bym taki bo ma szerszą skalę i jest dokladniejszy...


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 12 paź 2018, 20:51
Posty: 17
Samochód: Scania R500

Miałem w Scania manometr do 6. Przeliczenie 1 atm 2tony nacisku. Wagę w scani dokładałem. Czujnik ciśnienia w poduszkę około 400pln przewód do komputera oraz wgranie menu. Oryginalnie nie miała wagi w komputerze.


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 24 wrz 2016, 18:58
Posty: 124
Samochód: FH

davo76 , miałeś max 5,5 ale na postoju, podczas jazdy w zależności od ukształtowania nawierzchni, jak auto pułapu nie może złapać to gwarantuje Ci że tam i do 10 dobija. Załóż ten na 10.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 29 paź 2005, 23:08
Posty: 1406
Lokalizacja: Chełmek

Miałem właśnie taki do 10 ale przy zaladunkach między 3 a 4 bary jest zawsze w dolnym zakresie skali, raz że być może błąd jest większy ale najważniejsze on jest mało czytelny.
W naczepie mam taki do 6 i on jest o niebo bardziej czytelny, ma kreskę co 0,2 bara. Ładując odchamowane auto jestem w stanie super precyzyjnie rozłożyć towar, a często ładuje takie rzeczy że każda paleta ma inną wagę.
I nie chodzi już o przeciążenie osi, ale o to aby nie załadować zbyt lekko na przód.


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 13 kwie 2021, 21:20
Posty: 2

Witam, to mój pierwszy post to proszę o wyrozumiałość.
Mam taką opcję w jednym samochodzie fh12 460 z 2005 pokazuje ile jest na pierwszej osi ile na 2 ile całości i można przełączyć na naczepę ale jej nie widzi nie wiem jak to liczy pierwsza os jak nie ma poduszek ale jakoś działa. Mam i inne volva nowsze ale w żadnym tego nie ma. Ta opcje można znaleźć w komputerze tam gdzie się sprawdza olej
Może komuś to pomoże a potem prześlę fotki


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 13 kwie 2021, 21:20
Posty: 2

Przesyłam zdjęcia wagi w komputerze pojazdu może ktoś wie jak to zrobić albo kto wgrywa taki program?


Obrazek

Obrazek


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do: