ZZX, ja do bycia pseudo księgowym zostałem zmuszony, a nie poproszony, więc się nie znam na tym czym się nie zajmuje, ale na przykładowej fakturze nabycia towaru z zachodu (netto) jest zapis:
Cytuj:
VAT of this order is shifted (Article 138 (1) of Directive 2006/112/EC)
Jak sobie otworzyłem tę dyrektywę w języku polskim to mam (zwalniają, w sensie zwalniają z VAT):
Cytuj:
Państwa członkowskie zwalniają dostawy towarów wysyłanych lub transportowanych do miejsca przeznaczenia znajdującego się poza terytorium danego państwa, ale na terytorium Wspólnoty, przez sprzedawcę, przez nabywcę lub na ich rzecz, dokonane dla innego podatnika lub osoby prawnej niebędącej podatnikiem, działających w takim charakterze w państwie członkowskim innym niż państwo rozpoczęcia wysyłki lub transportu towarów.
Dalej, już opracowane:
Cytuj:
3. „Stawka np”, czyli nie podlega opodatkowaniu w Polsce
Trzecia sytuacja, w której na fakturze nie ma kwoty VAT dotyczy sprzedaży, która nie jest opodatkowana w Polsce – wówczas w miejscu stawki VAT pojawia się oznaczenie „np” (ponadto, jeśli chodzi o transakcje z firmami z UE zamieszcza się też adnotację „odwrotne obciążenie”). Taka faktura dotyczy przede wszystkim eksportu usług, który według ogólnej zasady jest opodatkowany w kraju usługobiorcy (czyli nabywcy).
W związku z tym faktury ze „stawką np” wystawiają najczęściej np. programiści, graficy, czy tłumacze, którzy kierują swoje usługi do odbiorców zagranicznych. Stawka „np” ma jednak tę przewagę nad stawką „zw”, że pozwala na rozliczanie VAT-u od zakupów tak samo, jak standardowe stawki VAT (o ile taka usługa byłaby opodatkowana VAT-em w Polsce).
Jeśli przedsiębiorca nie generuje kwoty VAT-u do zapłaty (należnego), to może w takiej sytuacji wnioskować o zwrot podatku. Jak zawsze, prawo do rozliczenia VAT przysługuje tylko w związku z tymi zakupami, które wiążą się ze świadczeniem usług, które podlegają opodatkowaniu – w tym przypadku nie w Polsce.
Czyli na logikę - mamy płacone netto, kupujemy brutto, dostajemy cały vat na zwrocie mimo, że im nie zapłaciliśmy.