Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

Nowa Scania XT

40TON.netNaprawa foteli TIRDeski burtowe do naczep



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostWysłano: 08 lis 2017, 11:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 paź 2011, 20:57
Posty: 310
Samochód: Czerwona Paryżanka 460Dxi
Lokalizacja: Skierniewice
Witam. Szukam porady, jaką tu zastosować przetwornice, gdze ją podłączyć by laptop mi sprawnie się ladowal, ile mniej więcej mocy musi takowa mieć.

Druga sprawa, słyszałem że za pomocą jakiegoś odbiornika do laptopa mogę oglądać tv, rozumiem antenę też muszę kupić?.

Ostatnia sprawa, Internet. Posiadam w play 16gb, rozumiem tylko odbiornik również muszę od nich dostać i wszystko gra?.

Jestem ciemny w tym świecie, za pomoc dzięki.

_________________
" Home is where the heart is "


Na górę
PostWysłano: 08 lis 2017, 15:56 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4458
Samochód: Duży Fiat
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Po pierwsze - przetwornica. Mam "pięćsetkę" (praca ciągła 350W, chwilowa 500W) Dość zgrabna, nie zabiera wiele miejsca. Na moje oko jej wadą (dla mnie to nie jest przeszkoda) może być nieco krótki, a tym samym ograniczający lokalizację, przewód ze źródła 24V. Ale to możemy uznać za sprawę dyskusyjną.
Po drugie - Tuner TV na USB. Niewielkich rozmiarów (mniejszy niż niejeden PenDrive), dołączony pilot i mała antena. Wady? Antena, którą dołącza producent nie jest najlepszych parametrów (sprawność) i dlatego sugerowałbym zakup anteny typu "korona". Najlepiej ze wzmacniaczem.
Ostatnimi czasy zauważyłem, że coraz częściej występuje problem współpracy tunera z Win 7Pro. Nie wiem, czy to coś z systemem, czy też może oprogramowanie dla tunera robi problem, ale niestety lubi się zawiesić, po czym wywalić program do obsługo tunera. Po ponownym uruchomieniu jest jakiś czas dobrze, a później "pstryk" i zabawa od nowa.
Mam taki oto zestaw: przetwornica, tuner.
Internet - jeśli masz tę kartę w telefonie, telefon ma możliwość dzielenia łącza (czy jak to się tam fachowo nazywa) wystarczy taką opcję w telefonie aktywować i połączyć za pomocą sieci Wi-Fi komputer z telefonem i możesz cieszyć się internetem. A jak masz "luźną" kartę SIM z tymże internetem od operatora - kup najzwyklejsze urządzenie (modem, ja miałem Huawei 3372) zamontuj weń kartę SIM, podłącz do laptopa. Automatycznie zainstaluje się oprogramowanie do połączenia z siecią i możesz śmiało śmigać po internecie.

_________________
UWAGA: Wredny i upierdliwy moderator.

SCANIA - zawsze na czele. Bo zakazów wyprzedzania jest wiele.


Na górę
PostWysłano: 10 lis 2017, 19:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 paź 2011, 20:57
Posty: 310
Samochód: Czerwona Paryżanka 460Dxi
Lokalizacja: Skierniewice
Dzięki wielkie za treściwe wypracowanie.
Powiedz, po włożeniu tego odbiornika tv w usb, od razu mi jakaś instalacja wyskoczy?. Pozdrawiam.


A i jak tą przetwornice podłączyles?

_________________
" Home is where the heart is "


Na górę
PostWysłano: 11 lis 2017, 13:50 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4458
Samochód: Duży Fiat
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Jeśli chodzi o odbiornik TV - do zestawu dołączona jest (tak było w moim przypadku) płyta ze sterownikami do urządzenia, oraz programem do "włączenia" TV.
Wadą tego (jak chyba każdego innego) urządzenia jest to, że w różnych regionach kraju trzeba za każdym razem "skanować" pasmo z sygnałem.
Receptą na tą niedogodność może być korzystanie z opcji "Import/eksport listy kanałów", co sprawdza się w przypadku, gdy jesteśmy często w tych samych miejscach.

W moim przypadku przetwornicę podłączyłem do gniazda zapalniczki. Inny sposób podłączenia nie wchodzi w rachubę z uwagi na możliwość utraty gwarancji na urządzenie - rozkręcanie, przelutowywanie wtyczki, przerabianie zakończenia kabla pod zaciski - wg zapisów w karcie gwarancyjnej.

_________________
UWAGA: Wredny i upierdliwy moderator.

SCANIA - zawsze na czele. Bo zakazów wyprzedzania jest wiele.


Na górę
PostWysłano: 11 lis 2017, 14:50 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 mar 2015, 14:46
Posty: 539
Samochód: "królowa"
Lokalizacja: PJA
Martinez pisze:
W moim przypadku przetwornicę podłączyłem do gniazda zapalniczki. Inny sposób podłączenia nie wchodzi w rachubę z uwagi na możliwość utraty gwarancji na urządzenie - rozkręcanie, przelutowywanie wtyczki, przerabianie zakończenia kabla pod zaciski - wg zapisów w karcie gwarancyjnej.


Dlatego ja kupiłem przetwornicę bez gotowego kabla. Ma wyprowadzenia z nakrętkami a przewód jest osobny. Możesz wtedy samemu zarobić taki przewód jaki potrzebujesz bez rozbierania obudowy oraz ruszania oryginalnego przewodu z zestawu.

Obrazek

_________________
"Królowa"
"Oto historia ludzi tak szalonych, że poszli w tany z samą Śmiercią. Tak zuchwałych, że uwiedli Fortunę. Tak dumnych, że diabłu plunęli w twarz. I tak hojnych, że za przyjaciół płacili tylko krwią i życiem."


Na górę
PostWysłano: 11 lis 2017, 15:10 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4458
Samochód: Duży Fiat
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
A widzisz - nawet nie wiedziałem, że jest takie "cuś" w ofercie. Mając taką alternatywę - zrobiłbym tak samo jak Ty - kupiłbym przetwornicę z wyprowadzonymi zaciskami na zasilanie. Ale musiałby być spełniony jeden warunek: taka przetwornica na 24V, nie na 12.

_________________
UWAGA: Wredny i upierdliwy moderator.

SCANIA - zawsze na czele. Bo zakazów wyprzedzania jest wiele.


Na górę
PostWysłano: 11 lis 2017, 15:35 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 mar 2015, 14:46
Posty: 539
Samochód: "królowa"
Lokalizacja: PJA
Ja mam na 24. Kwestia poszukania :) Jak mnie pamięć nie myli to mam 300/500 Watt ;)

_________________
"Królowa"
"Oto historia ludzi tak szalonych, że poszli w tany z samą Śmiercią. Tak zuchwałych, że uwiedli Fortunę. Tak dumnych, że diabłu plunęli w twarz. I tak hojnych, że za przyjaciół płacili tylko krwią i życiem."


Na górę
PostWysłano: 11 lis 2017, 16:05 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lut 2012, 11:06
Posty: 3113
Samochód: w dizlu :D
Ja mam z Kemota 300/500 i ma właśnie w zestawie dwa komplety kabli albo z wtykiem do zapalniczki albo z żabkami do klem. Bardzo dobry temat bo chcąc zabrać przetwornicę z auta a mając ją podlaczoną w instalację odkrecasz dwie śrubki i po wszystkim ;)
Tuner miałem z Cabletecha z tą małą antenką i dawał radę. Z koroną trochę lepiej znajdował kanały, ale często sypał się program na kompie. Potem używałem jakiego ściągniętego z neta i był spokój. Ważne są sterowniki do tunera

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
PostWysłano: 14 lis 2017, 15:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 paź 2011, 20:57
Posty: 310
Samochód: Czerwona Paryżanka 460Dxi
Lokalizacja: Skierniewice
Dobra, czyli "500" starczy pod laptopa?, jakiej firmy polecacie?. Kupował ktoś na allegro?.

Druga sprawa, jeżeli mam 16gb Internetu w telefonie, to gdy włączę w nim ruter to laptop w miarę będzie działał?. Czy lepiej kupić bezprzewodowy.

_________________
" Home is where the heart is "


Na górę
PostWysłano: 14 lis 2017, 15:32 
Offline
Poskramiacz spamerów
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 wrz 2010, 11:55
Posty: 2299
Samochód: b5
Lokalizacja: eu
Piotrek_DSV pisze:
Dobra, czyli "500" starczy pod laptopa?, jakiej firmy polecacie?. Kupował ktoś na allegro?.

Zobacz na zasilacz....
tobie i 200W starczy...
A taka mała "potwornica" bez wiatraka jest cicha i robi robotę...

A dongla tunera można kupić u majfrendów na alsexpress lub gearbest za parę dolców z anteną pilotem i softem...
(ja takie coś kupiłem i po zmianie oprogramowania namierzam tym nawet samoloty :D )

_________________
praktykujący abstynent
Ubieraj się w "Dalnoboishik"™


Na górę
PostWysłano: 14 lis 2017, 18:13 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 mar 2015, 14:46
Posty: 539
Samochód: "królowa"
Lokalizacja: PJA
Ja mam Volta kupionego na allegro. Zwróć uwagę czy jest na 12 czy na 24 V bo zdjęcia nie zawsze oddają to co jest sprzedawane.

_________________
"Królowa"
"Oto historia ludzi tak szalonych, że poszli w tany z samą Śmiercią. Tak zuchwałych, że uwiedli Fortunę. Tak dumnych, że diabłu plunęli w twarz. I tak hojnych, że za przyjaciół płacili tylko krwią i życiem."


Na górę
PostWysłano: 17 lis 2017, 21:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 lis 2017, 11:04
Posty: 4
Samochód: renata
Panowie a co powiecie o przetwornicy 12/24?
http://allegro.pl/przetwornica-napiecia ... 28955.html
Warto o niej myśleć czy kupić zwykłą 24?
Używana chyba tylko do lapa


Na górę
PostWysłano: 05 gru 2017, 22:05 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lis 2006, 13:56
Posty: 1033
GG: 1
Samochód: TGX 440
Lokalizacja: TSK
Pewnie już kupiłeś, le może ktoś skorzysta. Ja też mm Volta 12/24 300 W ciągłej, jak narazie używana tylko w ciężarowce.

_________________
FORUM RZĄDZI, FORUM RADZI, FORUM NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.


Na górę
PostWysłano: 05 gru 2017, 22:11 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 1613
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie
Kolezka w firmie kupil taka 12/24 testowałem na kazda strone dziala daje rade

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Christ - Myjnie samochodów ciężarowych i autobusów

Forum Samochodowe4trucks.pl - portal kierowcy