Cytuj:
0.9 na przerzutach dostaje każdy jeleń z ulicy. Nie dziwi Cię, że akurat Ciebie spotkała taka okazja na biznes?
Nie sądzisz, ze gdyby to było oplacalne, molochy mające po 100 - 200 grotów zarzuciły by tą robotę autami?
Dzieki o to mi chodzilo. Dlatego pytalem co myslicie o stawce 0,9... I dlatego sie zastanawiam od jakiego pulapu czy stawki zaczyna sie to robic na tyle rentowne ze ponoszone ryzyko nie jest na tyle straszne. Wiem ze jezdza za takie stawki i sie trzymaja firmy, wiec sie troche dziwie jak to robia... wszystcy maja zlecenia bezposrednio od producenta? To by nie istnialy firmy spedycyjne. Wiekszosc firm spedycyjnych daje wyzsza stawke za km?
Cytuj:
Zastanów się, bierzesz na siebie ryzyko, szukasz kierowców, podpisujesz stertę papierów, bierzesz robotę od firmy której nie znasz, wystawiasz weksel pewnie na pól bani, tylko po to żeby zarobić 800euro? I to zakładając, że koszty które pominąłeś nie przekroczą tej kwoty?
Nie zapomnij, że jeśli jednak wykażesz zysk, to tak ze 42% zaniesiesz w zębach do US.
Chyba mnie zle zrozumiales. Nigdzie nie napisalem ze zalozylbym ta firme zeby "zarabiac" 800€. Raczej chodzilo mi o to czy kalkulacja jest w miare ok, a jezeli nie to co jest zle. Widze to pewnie tak jak ty, za 800€ i to nawet nie czystego "zarobku" nie oplaca sie brac na siebie tyle stresu i ryzyka.
Nie chcialbym podpisywac zadnego weksla.
Cytuj:
Inaczej, na tym forum są kierowcy którzy poszli na swoje, a za jakiś czas wyszło że lepiej dać sobie spokój.
Czemu sądzisz, że Ty mając dwóch kierowców na etacie bedziesz zarabiał?
Myślisz, że oni nie mieli roboty po 0,9eur /km. Wierz mi, jak by chcieli to by mieli.
Skad wnioskujesz ze uwazam ze bede zarabial?
Co do kwesti 0,9 za km to po prostu nie wiedzialem, i w sumie dalej nie wiem, jakie sa przecietne stawki. Dlatego pytalem. Pewnie masz racje ze mogliby.
Cytuj:
Ten temat powinien skończyć sie na poście Długiego.
Powinien jezeli wystarczyloby mi zwykle daj se spokoj.
Cytuj:
Narobić się to każdy gupi umie.
Kolega chce nie swoim wozem, nie swoją pracą, nie swoimi kontaktami, tzn tak że on siedzi w domku popija drinka, a robota sama sie robi.
Spokojnie
Kazdy by tak chcial, pewnie i Ty. Tutaj tak jak sam wyzej wymieniles: duzo pracy papierkowej i przedewszystkim ponoszenie duzego ryzyka.
Cytuj:
Koszt jaką poniosła firma przy wymianie opony w naczepie typu mega 600E. to było jakies 4 lata temu. Tak jak kolega napisał nie czas i miejsce.
W sesie przy wynajmie koszt za wymiane opon ponosi firma transportowa?
Cytuj:
Co z naczepą i jej kosztami, co z opłatami drogowymi? No i ewentualne zlecenie nie trwa wiecznie, tylko prędzej czy później się skończy, więc dojdą koszty spedycji itp., no i czas do pierwszej wypłaty też trzeba "przetrwać"
Z tego co widzialem to daloby rade zmiescic sie w 2 500€ za tira z naczepa. Oplaty drogowe dobry punkt. Dobrze tez ze mowisz o koszcie spedycji. Te zlecenie samo w sobie jest od spedycji/przez spedycje. A czas platnosci spedycja skrocilaby do 14 dni.
Wiem ze dochodza licencje i uprawnienia, ja staralem sie uwzglednic biezace koszty miesieczne (bez poczatkowej inwestycji).
Cytuj:
Jak już mowa o tym euro....Wyskocz na Zachód, złap robotę (której teraz niemało). Po uwzględnieniu wszelkich opłat emerytalnych, socjalnych , podatkowych możesz dostać na łapę czystego piniondza 1500 - 2000 euro. Sam oceń, czy warto kręcić samemu na siebie bat
.
Masz racje, mozna i tak. To wszystko zalezy kto co woli i ile mu wystarczy. I tutaj moze musze podkreslic, ze 1500-2000€ to dla mnie jest spoko zarobek. Bo inaczej znow bedzie jak z "zarobkiem" 800€...
Cytuj:
Zadam Ci pytanie:
gdzie w tych swoich różowych kalkulacjach masz wliczone opłaty MAUT? Od przyszłego roku cała sieć dróg (autostrady +"bundeski") będzie objęta opłatami drogowymi.
No i dziekuje bardzo za pomoc. Faktycznie Maut nie uwzglednilem tak samo jak viatoll.
Cytuj:
Na Francji chcesz poruszać się tylko "nacjonalkami"? Życzę sukcesu - większość ma zakaz.
I o tym nie wiedzialem. Chociaz jezdzac przez Francje widzialem tiry jezdzace po landowach/nacjonalkach.
Cytuj:
Gdzie w Twoich kalkulacjach koszta przejazdu przez Benelux? Myślisz, że będziesz nadkładał kilometrów, żeby ominąć Belgię, Luxemburg? Pokaż mi proszę spedycję, która Ci za to zapłaci.
Akurat za autostrady w Beneluxie placa. Nie placa za autostrady we Fracnji, co mnie wlasnie zdziwilo. Pewnie bo sa drogie i im sie nie oplaca.
Cytuj:
Przy tych Twoich optymistycznych kalkulacjach jeśli wyjdziesz na zero to będzie dobrze.
A orientujesz sie jakie stawki sa normalne dla Francji?