Witam,
Zaledwie 5 dni temu odebrałem prawko Kat.D a już zaczęły się telefony i zaproszenia na rozmowy rekrutacyjne.Otóż mimo braku doświadczenia mam dwie oferty pracy na już: POLBUS PKS i Wrocławiskie MPK.Co wybrać-oto jest pytanie!
Na razie byłem w Polbusie-rozmowa bardzo ciekawa,na początku robiłbym przewozy pracownicze i jakieś lokalne trasy:Sobótka,Oleśnica itp.Patronat trwa max 3 tygodnie(dla mnie jako świeżaka plus) dostałbym Autosana z czasem może jakąś Setrę.Co do czasu pracy-niemal zawsze ponad te 168 godzin miesięcznie jednak ciężko było mu określić ile to dokładnie może być godzin.Co do zarobków-też nie są w stanie określić ile to dokładnie będzie-bo raz premia za to raz za tamto,raz inna stawka za przewozy pracownicze itp.Nie będę podawał orientacyjnej kwoty ale niestety w stosunku do MPK-było to ładne kilkaset złotych mniej.Mówią że u nich bym się lepiej rozwinął jako Kierowca-różne trasy,z czasem przewozy krajowe a nawet międzynarodowe.
Jutro idę do MPK-nie będę się rozpisywał bo w ogłoszeniu podają wszystkie najważniejsze informacje-ok 2400 netto jak będę ładnie jeździł(2000 jak brzydko
).Robota na miejscu,myślę że tabor lepszy niż w Polbusie.Od początku,jak każdy świeżak nastawiałem się na MPK jednak praca wydaje mi się trudniejsza i bardziej stresująca niż w PKS-ie.
MPK przebiera nogami i się dopytywali czy mogę się jak najszybciej zwolnić z obecnej pracy- u nich to chyba do końca świata będzie brakować Kierowców.
Proszę o radę bardziej doświadczonych Kierowców-co radzicie abym wybrał na start-może to głupio zabrzmi ale Polbus wydaje mi się łatwiejszy-mniej tras i przystanków,może bardziej kulturalni pasażerowie ale zarobki zdecydowanie gorsze i brak jakiegoś konkretnego planu pracy.
Co do MPK-zarobki lepsze ale stres większy,mnóstwo linii i przystanków-dość dobrze znam topografię ale tutaj o wiele łatwiej o pomyłkę no i jazda w kółko przez 10 godzin po mieście wydaje mi się bardziej męcząca niż kursy dwupasmówką Wrocław-Oleśnica.
Najbardziej zdziwiło mnie że w Polbusie doświadczenie nowo przyjmowanego ma dla nich średnie a nawet małe znaczenie.
I co wybrać?
Nasuwa mi się też taka myśl że skoro w MPK cały czas brakuje Kierowców to może wszyscy stamtąd uciekają i jest tam...strasznie?