Cytuj:
Visitors - mam pytanie.
Czysto teoretyczna sytuacja - jestem zatrudniony jako np. magazynier i do moich głównych obowiązków należy praca na wózku widłowym. Od czasu do czasu jednak siadam za kółko ciężarówki i dowożę towar komuś, a za ten transport właściciel pobiera pieniądze. Czy można coś takiego robić bez kodu 95? Mi się wydaje, że nie
Firma gdzie pracujesz spełnia te wymogi ?:
Cytuj:
4)niezarobkowy przewóz drogowy - przewóz na potrzeby własne - każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:
a)pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników,
b)przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi,
c)w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego - rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin,
d)nie jest przewozem w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług turystycznych;
Jeśli tak - to nie musisz mieć