Cytuj:
Witam,
Za niedługo egzamin na kat. C. Mam kilka pytań do tych co zdali.
1. Jakieś sugestie bądź porady co do jazdy po łuku (chodzi mi o ten cholerny metr przy cofaniu)?
4. Zadania na placu manewrowym tzn. co mieliście i na co zwracać uwagę?
5. Jazda po mieście na co zwracać uwagę i czy egzaminator patrzy czy najeżdża się na linie przy np. skręcie?
6. Czas oczekiwania na egzamin teoria a później praktyka ile dni czekaliście 1 raz zdaje teraz?
Witam. Nie zdawałem w Opolu, ale myślę, że w jakimś stopniu mogę Ci pomóc. Jeśli chodzi o pytanie nr. 1-Ciężko jest wyczuć odrazu auto na "metr", czasem lusterka przekłamują i to zdrowo. Ja obrałem sobie jakiś punkt jak wsiadałem do auta i starałem się jego trzymać. Nie było szans wyczuć tej solówki co nią zdawałem, nawet jak robiłem na C+E i nią podpinałem przyczepę to stawałem 3 metry od dyszla, także możesz kombinować. Nr. 4- Ja akurat miałem na C wjazd skośny i garaż tyłem, będziesz miał 3 zestawy zadań i wylosujesz jeden zestaw i musisz to zrobić. Napewno uważaj na kierunkowskazy i zostawiaj włączony do końca wjazdu i wyjazdu.5- Mnie uczono, że jeśli jest ciasno to lepiej najechać na linię niż łapnąć krawężnika. Wszystko zależy od egzaminatora, jeden Cię puści za lekkie najechanie, a drugi kończy egzamin. Staraj się nie najechać na krawężnik, wyciągaj się i pokazuj mu, że myślisz o tym. Koncentracja, skupienie i przewidywanie co się może stać. 6- Teoria i praktyka w tym samym dniu. Myślę, że pomogłem? Życzę Ci powodzenia i pozytywnego wyniku na egzaminie. Pozdrawiam.