Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: FH16 610

Witam. Dowiedziałem się od kolegi,iż od przyszłego roku,według dyrektyw Uni Europejskiej ma zmienić się minimalne wynagrodzenie dla kierowców międzynarodowych.
Był by to duży postęp,ponieważ podstawa płacy nie będzie mniejsza podobno niż 3tys,plus do tego diety,oczywiście. Ja mam na umowie tylko 1800zł,więc świata tym nie podbije. A o możliwości kredytowej już nie mówię.
Ma może ktoś dokładniejsze informacje na ten temat? Czy to nie jest plotka i czy jest to wogóle możliwe.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
podstawa płacy nie będzie mniejsza podobno niż 3tys,plus do tego diety,oczywiście.
Ta jasne, i trzynastka i czternastka i paczki na święta. Nie ma czegoś takiego jak płaca minimalna dla określonej grupy zawodowej. Właśnie dlatego demokracja nie jest dobrym ustrojem - ludziom można wcisnąć dowolny kit, nie ważne jaką bzdurą będzie. :/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Właśnie dlatego demokracja nie jest dobrym ustrojem - ludziom można wcisnąć dowolny kit, nie ważne jaką bzdurą będzie. :/

to nie ustrój tylko prawo wolnego rynku:
1. nie możesz zapłacić więcej niż zarobić,
2. to czego jest za dużo tanieje.

dodam jeszcze, że umiejętności są opłacane (choć nie zawsze właściwie). w każdej firmie są kierowcy co dostają więcej i tacy co dostają mniej - zwykle zależy to od umiejętności.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Albo od układu ze spedytorem :)

Straż pożarna Częstochowa

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Albo od układu ze spedytorem :)
albo układu jak w PKS-ie dzierżoniowskim.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tzn? :)

Straż pożarna Częstochowa

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam. Dowiedziałem się od kolegi,iż od przyszłego roku,według dyrektyw Uni Europejskiej ma zmienić się minimalne wynagrodzenie dla kierowców międzynarodowych. Był by to duży postęp,ponieważ podstawa płacy nie będzie mniejsza podobno niż 3tys,plus do tego diety,oczywiście. Ja mam na umowie tylko 1800zł,więc świata tym nie podbije. A o możliwości kredytowej już nie mówię.
Może to nieprawda, ale coraz więcej słyszymy o zewnętrzych ingerencjach rożnych instytucji w wolny rynek. W sumie to bym się zgodził na takie założenie, że bo kierowca mieszkający w kabinie powinien dużo zarabiać. No chyba że mieszka w Cieszynie i robi 2 kółka dziennie do Karviny - czyli robi międzynarodówkę ale śpi w domu a nie 3 tygodnie w kabinie (czasem taka praca bardziej męczy, zależy od kierowcy).

Niestety za dużo już jest ingerencji w wolny rynek, który przestał być wolnym już dawno. W takim tempie z coraz to nowymi informacjami na temat zmian w transpocie nigdy nie osiągniemy stabilizacji ani w żadnej innej branży, które są wzajemnie od siebie zależne. Kiedyś woziło się dużo więcej stałych relacji po kilka lat. A teraz? Firmy czekają tylko żeby towar sprzedać w najlepszej cenie Euro i po tygodniu przestoju nagle 100 samochodów chcą ładować a potem znowu nic. Rynek jest strasznie nieupożadkowany. Ale przecież świat zmierza w kierunku chaosu i to widać.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl, napisz coś więcej o tym Dzierżoniowie... :>

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Niestety za dużo już jest ingerencji w wolny rynek, który przestał być wolnym już dawno.
Ja sobie nie przypominam żeby kiedykolwiek był ;)
Cytuj:
albo układu jak w PKS-ie dzierżoniowskim.
Taki układ to obowiązuje we wszystkich PKS'ach, tylko akurat ten dzierżoniowski został wykryty :>

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Niestety za dużo już jest ingerencji w wolny rynek, który przestał być wolnym już dawno.
Ja sobie nie przypominam żeby kiedykolwiek był ;)
w transporcie akurat ograniczeń jest niewiele. przykład:

w 2004 roku było około 30 tyś licencji na transport międzynarodowy.
w 2008 roku było juz ich 115 tyś, a towarów do przewiezienia tyle samo.

z tego co czytam większość kolegów jest przeciw wolnemu rynkowi. są wnioski o płace minimalne, o minimalne stawki frachtów.
natomiast w wolnym rynku ceny i płace reguluje rynek. nie ma wartości minimalnych.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Idą wybory, więc trzeba przekonać stado baranów do swojej kandydatury.
Widocznie agencja reklamowa przy kancelarii naszego wielmożnego premiera uważnie śledzi komu jest źle i niedobrze.
Próbuje się takim niskopoziomowym, socjalistycznym postulatem przyciągnąć kolejną grupę ludzi.

Kto wogóle przez tyle lat daje się nabierać tym półgłówkom i pędzi do urny ze świstkiem papieru?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Cytuj:
Kto wogóle przez tyle lat daje się nabierać tym półgłówkom i pędzi do urny ze świstkiem papieru?
Ja :(

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To chwytliwy slogan. Ale tyczy się nie tylko kierowców. Bardzo dużo przedstawicieli handlowych, kasjerek (nie dawny strajk), pracowników firm usługowych jest zatrudnionych na najniższej krajowej. Lekko licząc to według mnie liczba ponad 300 tyś. osób zainteresowanych bezpośrednio podniesieniem stawki minimalnej.

Ale jak to zwykle bywa. Wolny rynek a szczególnie my, Polacy, nie lubimy od górnych ingerencji. Według mnie chcemy żyć jak w zachodniej Europie ale z naszym frywolnym podejściem do przepisów bliżej nam do krajów zza Buga. Co może doprowadzić do zwiększenia osób pracujących na czarno. Jest mase przedsiębiorców którzy wmawiają wszem i wobec że ich firma ledwo utrzymuje się na powierzchni. Tymczasem gdy sami poruszają się samochodem za 400 tyś. zł netto i prowadzą wystawne życie.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
Jest mase przedsiębiorców którzy wmawiają wszem i wobec że ich firma ledwo utrzymuje się na powierzchni. Tymczasem gdy sami poruszają się samochodem za 400 tyś. zł netto i prowadzą wystawne życie.
no ba ,a co i jeszcze narzekają że chleb drogi i nie mogą sobie kupić złotych felg,a ludzi wyzyskują za 960zł na rękę :!:

Użytkownik

Użytkownik

To go pier...l i zmień sobie prace albo załóż swoją firmę to może Tobie się uda i będziesz jeździł autem za 400 tys. to są również prawa wolnego rynku...teoretycznie takie same możliwości dla wszystkich. Co do pensji...to uważam, że dobra pensja=dobry pracownik (jeżeli to docenia), ale dobra pensja to inwestycja w przyszłość.
Co do pensji minimalnej:
Cyryl napisał:z tego co czytam większość kolegów jest przeciw wolnemu rynkowi. są wnioski o płace minimalne, o minimalne stawki frachtów.
natomiast w wolnym rynku ceny i płace reguluje rynek. nie ma wartości minimalnych

I nie ma też pensji uzależnionej od przejechanych km...a w praktyce każdy dostaje pensjie minimalną a później do pensji pod stołem doliczane są kilometry
To skoro jesteś za wolnym rynkiem czyli przeciw pensją minimalnym to trzeba by zamknąć połowe firm w Polsce dać (zgodnie z prawem) normalną pensje i płacić od niej podatki itd. wtedy firm nie było by stać na opłacanie pensji za które chcieliby jeździć kierowcy, część firm by padła, wtedy wzrosła by konkurencyjnośc- mniej firm transportowych większ cena za km. Oczywiście to Utopia, ale każda pensja pod stołem to jest łamanie zasad wolnego rynku i prawa, a skoro jest to nie do wyegzekwowania, a płacenie za pod stołem zjawiskiem nagminnym szczególnie w branży transportowej to czemu nie wprowadzić pensji minimalnej na jakimś rozsądnym poziomie np 2000zł tak żeby kierowca miał i zdolność kredytową i emeryture.
Jeżdżenie za pensje minimalną jest okradaniem i kopaniem w d.... ale takie są realia

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Co do pensji...to uważam, że dobra pensja=dobry pracownik...
tak to widać z jednej strony, z drugiej dobry pracownik=dobra pensja

Cytuj:
...To skoro jesteś za wolnym rynkiem czyli przeciw pensją minimalnym to trzeba by zamknąć połowe firm w Polsce dać (zgodnie z prawem) normalną pensje i płacić od niej podatki itd...
nie chodzi mi o to za czym ja jestem, ale pensja minimalna to nie wolny rynek. wolny rynek to i te dobre rzeczy i te złe, a my chcielibyśmy tylko te dobre z zabezpieczeniem rodem z socjalizmu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699

Cytuj:
to czemu nie wprowadzić pensji minimalnej na jakimś rozsądnym poziomie np 2000zł tak żeby kierowca miał i zdolność kredytową i emeryture.
w Polsce nie istnieje tylko transport.

łeb w dół i trzeba zapierd*lać!
http://www.youtube.com/watch?v=pkwvifYw ... AYxJoN4pXc

Użytkownik

Użytkownik

Racja ale w tej branży oraz w branży budowlanej jest zjawiskiem powszechnym...ale masz racjie, tylko ja mówie, że wolny rynek obowiązuje i przedsiębiorców i pracowników

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]