Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 lip 2010, 22:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Przykład: Kierowca Kowalski zaczyna pracę o 7 rano w poniedziałek. Po całym dniu pracy Kowalski jechał przez 10 godzin i o 22:00 ostatecznie zaczyna odpoczynek dzienny. Kierowca staje na pauzę 9 godzin aby zmiescić się z odpoczynkiem do 7 rano we wtorek. Ale jest problem bo o 23:30 kierowca musi być na promie.. a do portu jest 50 km. Czy można w takiej sytuacji przerwać odpoczynek dzienny i zaliczyć dojazd do promu jako wjazd na prom czy jest to w tym momencie przegięcie?

Wjazd i zjazd z promu łącznie może zająć godzinę. Ten czas jazdy wlicza się do okresu jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku. W przypadku przerwania odpoczynku na wjazd z i zjazd z promu musi on trwać 11h czyli nie można stosować odpoczynku skróconego 9h.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Racja kolego.. A co w przypadku gdyby przerwa trwała 11 godzin? Czy dojazd do promu może być równoważny z wjazdem na prom? Bo np dojazd może zająć 40 minut a wjazd 5 minut... Czy można dojechać sobie do promu powiedzmy te 60 km i zaliczyć ten czas dojazdu do tej 1 godziny na jaką można przerwać odpoczynek w czasie wjazdu i zjazdu?

Użytkownik

Użytkownik

rozumiem ze we wtorek o 23:30 masz byc na promie ale co bedziesz robił od 7 do tej godziny przeciez te 50km mozez sobie podjechac wczesniej pod prom.. i masz godzine czasu na wjazd i zjazd z promu jak ją wykozystasz i kiedy to zalezy od ciebie
jak masz tach na kartę to ustaw sobie aut i prom i po sprawie tylko nie wiem czy wtedy tacho ci liczy tą godzinę czy sam musisz pilnowac czasu

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy dojazd do promu może być równoważny z wjazdem na prom?
Tu jest główne pytanie w tym temacie. Czy dojazd a wjazd to w tym przypadku to samo?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

http://www.viggen.pl/index.php?option=c ... -spedytora

Tu jest sporo napisane o pauzach promowych, ale nigdzie jednoznacznie nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
Przepis mówi : " .....można przerwać nie więcej niż dwukrotnie innymi czynnościami....."
Wg. mnie dojazd do promu, to też czynność, czyli wychodzi na to że można, ale na biorąc to na logikę, to chyba nie. Sam nie wiem.
Ja tam bym przegiął po prostu godzinę czas jazdy/pracy i opisał :konieczny dojazd do promu bla bla bla..

Użytkownik

Użytkownik

właściwie to nie jest jasno dopowiedziane wiec nikt sie nie powinien doczepić byle nie wiecej jak 2 razy i nie dodawaj tej jednej godziny do odpoczynku czasem musisz miec 11h pauzy z tym ze juz jest ona przerwana i podzielona bo cie z promu wyganiają ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
byle nie wiecej jak 2 razy
No właśnie dojazd do promu to juz raz przerwana przerwa, potem wjazd to juz drugi raz no i zjazd to trzeci raz.. na logike to nie wolno przerywac przerwy dojazdem do promu ale jedynie wjazdem.. sytuacja taka mi sie zdarzyla i co zrobiłem? pojechalem ale pewnie to bylo przegiecie

W przypadku promu nie ma czegoś takiego jak czas na dojazd do promu czyli np. 50 km. Kręcisz odpoczynek 11h, w tym czasie możesz wjechać na prom i zjechać, ale nie może to łącznie trwać więcej niż godzinę, a ta godzina jest doliczana do czasu jazdy przed rozpoczęciem 11h odpoczynku więc jeśli wykręciłeś 10h jazdy przed wjazdem na prom, albo 9h jazdy, a wykorzystałeś już dwa razy 10h jazdy, to dupa blada.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
1. Na zasadzie odstępstwa od przepisów art. 8, w przypadku
gdy kierowca towarzyszy pojazdowi transportowanemu
promem lub pociągiem i wykorzystuje regularny dzienny
okres odpoczynku, okres ten można przerwać nie więcej niż
dwukrotnie innymi czynnościami trwającymi łącznie nie
dłużej niż godzinę. Podczas tego regularnego dziennego
okresu odpoczynku kierowca ma do dyspozycji koję lub
kuszetkę.

wolfzan, gdzie tu jest napisane ze czas ten (1h) wlicza sie do czasu prowadzenia pojazdu?

pozdrawiam;)

Cytuj:
wolfzan, gdzie tu jest napisane ze czas ten (1h) wlicza sie do czasu prowadzenia pojazdu
Mówię to co mi mówiono na Kwalifikacji Wstępnej i dla mnie jest to wiarygodna informacja.

Użytkownik

Użytkownik

to co napisałem to jest art 9/561/2006 WE z którego też cię uczono :D

nie kłócę się ze tak nie jest ale chodzi mi o to gdzie to w takim razie jest zapisane..

a teraz odbiegnę od tematu
jak cie uczono jak weekendową przerwę skracasz do 24h to masz do odebrania 21, i potem jak to odbierasz z odpoczynkiem dziennym 11h to stoisz 32h? czy tylko 24? bo spotkałem sie z takim i takim stwierdzeniem

Cytuj:
to co napisałem to jest art 9/561/2006 WE z którego też cię uczono :D

nie kłócę się ze tak nie jest ale chodzi mi o to gdzie to w takim razie jest zapisane..
Przecież gdzieś ta godzina musi być doliczona. Jest doliczana do czasu jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku w czasie którego będziesz wjeżdżał na prom i tyle.
Cytuj:
a teraz odbiegnę od tematu
jak cie uczono jak weekendową przerwę skracasz do 24h to masz do odebrania 21, i potem jak to odbierasz z odpoczynkiem dziennym 11h to stoisz 32h? czy tylko 24? bo spotkałem sie z takim i takim stwierdzeniem
11h + zaległe 21 = 32h. Skąd teza, że masz stać tylko 24h?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Przecież gdzieś ta godzina musi być doliczona. Jest doliczana do czasu jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku w czasie którego będziesz wjeżdżał na prom i tyle.
tak musi, bo doba nie moze ci wyjść 25h
Cytuj:
11h + zaległe 21 = 32h. Skąd teza, że masz stać tylko 24h?
a ktos mi takie cos mówił kiedys, oczewiście ja w 100% przychylam sie do 32h

pozdrawiam i miłego dnia

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ta godzina
...
Cytuj:
Jest doliczana do czasu jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku
Błąd i jeszcze raz błąd.. ta godzina nie zalicza się do godzin jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku na promie..
Można ją wliczyć tylko do tych godzin jazdy, jakie będzie kierowca wykorzystywał po zjechaniu z promu.. Czyli np wjazd: 10 minut, zjazd 5 minut. Do wykorzystania jeszcze 9 godzin minus 15 minut.

Użytkownik

Użytkownik

Iceferno, a skąd taka informacja? czyli mam rozumiec ze jak moze jechac 9h na wjazd i zjazd z promu wykozystam 15min to zostaje mi 8h 45min ?

a teraz moje pytanie jak rejs trwa 2h to te 2h liczą się do odpoczynku? (czyli to tych 11h)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czyli mam rozumiec ze jak moze jechac 9h na wjazd i zjazd z promu wykozystam 15min to zostaje mi 8h 45min ?
Tak dobrze rozumiesz..pod warunkiem, ze jeszcze przed wjazdem na prom zacząłeś odpoczynek tylko i wyłącznie dzienny regularny, tzn. 11-godzinny.
Cytuj:
jak rejs trwa 2h to te 2h liczą się do odpoczynku? (czyli to tych 11h)
W praktyce takie krótkie rejsy nie liczą sie do odpoczynku.. Bo zazwyczaj po takim rejsie musisz gnać dalej..musiałbyś wtedy dopauzować po zjeździe z tego 2-godzinnego promu pozostałe 9 godzin aby wyszło Ci 11 godzin odpoczynku regularnego..

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jak rejs trwa 2h to te 2h liczą się do odpoczynku? (czyli to tych 11h)
W praktyce takie krótkie rejsy nie liczą sie do odpoczynku.. Bo zazwyczaj po takim rejsie musisz gnać dalej..musiałbyś wtedy dopauzować po zjeździe z tego 2-godzinnego promu pozostałe 9 godzin aby wyszło Ci 11 godzin odpoczynku regularnego..[/quote]
nie zawsze :) bo mozesz stac koło doku na pauzie juz albo tez wlatujesz i masz tylko godzine jazdy wiec płynąc 2h i właczając musisz reszte odebrac po zjachaniu z promu :) przykładowo wjazd zajął 15 min i po tym właczasz pauze która trwa 1h45min i po zjeździe trzeba odebrac jeszcze 9h i 15min :):)

Cytuj:
Cytuj:
ta godzina
...
Cytuj:
Jest doliczana do czasu jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku
Błąd i jeszcze raz błąd.. ta godzina nie zalicza się do godzin jazdy przed rozpoczęciem odpoczynku na promie..
Można ją wliczyć tylko do tych godzin jazdy, jakie będzie kierowca wykorzystywał po zjechaniu z promu.. Czyli np wjazd: 10 minut, zjazd 5 minut. Do wykorzystania jeszcze 9 godzin minus 15 minut.

A ja zostaję przy swoim. Tak mnie uczono i uważam, że tak ma być. Niestety nie potrafię uzasadnić tego żadnym konkretnym przepisem, ale może kolega swoją tezę w jakiś sposób podeprze jakimś przepisem?

Użytkownik

Użytkownik

wolfzan, a nie miałes problemów podczas kontroli ?