Cytuj:
mówisz że ten President LINCOLN, może się połączyć nawet z Ameryką, to ile on gdzieś kosztuje bo napewno nie 500 zł, bo rozumiem że chodzi ci o połączenie z Polski
Lincoln używany kosztuje 600 PLN jak dobrze pójdzie a jakbyś chciał kupić u przedstawiciela nówke to .... bagatela 1600 PLN
Ale 600 PLN za używke się opłaca jak na jego możliwości .
A jeśli chodzi o łączności na wstęgach to jest tak : Oczywiście musisz mieć dobrą antenę (min 1/2 fali 5,5 metra a nie tak jak ja 2,75
) . Może posegreguje to tak : są następujące modulacje w Lincolnie :
AM-Czyli popularna 40-stka
FM-Jak wyżej tylko nie zakłóca TV w domu , ale ogólnie duże szumy . Nie polecam .
SSB-To są wstęgi . Dokładnie też się nie orientuje w tym tak dokładnie ale z grubsza jest to tak , że latasz po kanałach i szukasz rozmów . Na wstęgach jest pełna kultura (nie tak jak na AM) . Używa się "breaków" i przeważnie rozmowy z zagranicznymi stacjami prowadzi się w języku angielskich lub w języku tzw."alfa tango" , czyli za pomocą liczb . To dlatego niektórzy doświadczeni CB-iści na forum piszą na koniec 73 co oznacza pozdrawiam . A jaki zasięg osiągniesz zależy od różnych czynników m.i.n od propagacji . Propagacja tym lepsza im (wbrew pozorom) większe zachmurzenie , bo wtedy fala dobrze się odbija . Wtedy można łapać różne kraje . Rekordziści gadali z Polski z Brazylią , Nową Zelandią itp . Dużo ludzi nzawiązuje łączności z Włochami i Hiszpanią . Praca na wstęgach jest uciążliwa ponieważ wymaga ciągłego dostrajania częśtotliwości aby rozmówca nam nie "uciekł" . Narazie tyle myśle że jest to w miare zrozumiałe
Pozdrawiam .
A tak nawiasem mówiąc właśnie kupowałem na allegro radio ze wstęgami ale gość mnie przelicytował
.
A jeszcze wracają do tematu radii to powiem jeszcze że kiedyś robili super radia i nawet Alany były naprawde bardzo dobre . Tylko teraz taka tandeta wychodzi . Dlatego zawsze lepiej rozważyć możliwość kupna używki
Pzdr.
Scania "Królowa Szos"
Kocham kurczaka z rożna i dziewczyny z Jaworzna