Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

Truck-Man Części Man

40TON.netKonektor5000.pl anteny CB radia



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłano: 17 maja 2007, 22:53 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 paź 2006, 20:52
Posty: 196
GG: 90800
Samochód: Romet V8 4.3 TDI
Lokalizacja: POS
Pliki wrzuciłem na mój serwer:
Można je pobrać z pod adresu.
http://www.jamra.wagaciezka.com/pliki/

Sądzę, że przez najbliższe 2-3 lata nie zginą z serwera.
Jeśli ktoś ma inne ciekawe pliki to zapraszam.

_________________
Tiry na tory, lokomotywy w pokrzywy
Jeśli nie chcesz wiedzieć jak rozpocząć inwestowanie w trakcie studiów i zapewnić sobie finanse na całe życie to nie klikaj....
Tutaj też nie klikaj :)


Na górę
 Tytuł:
PostWysłano: 04 cze 2007, 15:35 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sie 2005, 15:04
Posty: 3132
DLA ZAINTERESOWANYCH:

CZY TAK CIĘŻKO JEST KLIKNĄĆ W ODPOWIEDNI LINK, ŻEBY ŚCIĄGNĄĆ MATERIAŁY ZAWARTE W TYM TEMACIE???


Na pryszłość proszę nie wysyłać PW, tylko wykazać się chociaż minimalnym wysiłkiem (nawet nie nazwałbym tego tak) i poszukać w tym temacie. Linki działają i nie mam zamiaru każdemu indywidualnie wysyłać tego na e-mail!!!


Na górę
 Tytuł:
PostWysłano: 15 cze 2007, 17:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2007, 15:12
Posty: 155
GG: 9058783
Samochód: Scania
Lokalizacja: Międzyzdroje
e a jest coś takiego jak zółte tarczki tacho??


Na górę
 Tytuł:
PostWysłano: 15 cze 2007, 18:09 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2006, 19:31
Posty: 846
Samochód: Volvo FH 440
Lokalizacja: Meszna
Marcin_mje pisze:
a jest coś takiego jak zółte tarczki tacho??


To są chyba tzw. tarczki weekendowe, postojowe. Poczytaj tutaj
http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?p=137864#137864

Szukajcie, a znajdziecie :idea:


Na górę
 Tytuł:
PostWysłano: 16 cze 2007, 13:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2007, 15:12
Posty: 155
GG: 9058783
Samochód: Scania
Lokalizacja: Międzyzdroje
jz znalazłem. Ale dzieki


Na górę
 Tytuł:
PostWysłano: 12 lip 2007, 16:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lip 2007, 9:43
Posty: 118
GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice
tir5 pisze:
mam pytanie odnoscnie tachografów cyfrowych. Czy tam tez zapis wszystkich parametrow odbywa się na tarczce, czy jest to zapisywane w foormie elektronicznej w pamięci tachografu? Może troche głupie pytanie, ale nie mam pojęcia jak to się teraz bedzie odbywać...

to nie jest głupie pytanie, ponieważ tacho cyfrowe pojawiło się nie dawno i jeszcze wielu ma z nim problemy, dane nie zapisują się na tarczce, lecz na takim niby dysku w środku tacho, przetymywane są ok 90 dni, a potem nakładają się nowe dane na stare, podobnie jest z kartą kierowcy tylko tam dane przechowywane są na chipie przez 28 dni :)


Na górę
 Tytuł:
PostWysłano: 20 gru 2007, 23:53 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sie 2005, 15:04
Posty: 3132
Co jakiś czas dostaję wiadomości na PW z prośbą o przesłanie materiałów zawartych w tym temacie. Niestety miałem awarię dysku twardego i nie mam tych materiałów. Więc zwracam się z prośbą do kogoś, kto je posiada, żeby zuploadował na jakiś serwer i wrzucił linki do tego tematu. Z góry dzięki. Pzdr.


Na górę
PostWysłano: 16 sty 2008, 21:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 sty 2008, 18:25
Posty: 4
GG: 0
Czy na tachografie analogowym i cyfrowym jest tak samo ze czas jazdy kierowcy rejestruje sie po wcisnieciu mloteczkow na urzadzeniu tachografie? Czy taka sama zasada jest przy rejestrze czasu odpoczynku, ze trzeba samemu wcisnac przycisk na tachografie?


Na górę
PostWysłano: 17 sty 2008, 0:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 wrz 2007, 17:44
Posty: 576
GG: 1695456
Lokalizacja: Warszawa
na bardzo niewielu analogach trzeba było wybierać selektor zeby wskazać że jedziesz ;)

zazwyczaj niezaleznie od tego co było wybrane to w momencie kiedy ruszyłeś automatycznie rysował 'praco/jazde' na tarczy

tak samo jest w cyfrowym - jak stoisz - to 'rysuje' (zapisuje na karcie) to co masz wybrane guzikiem (łózko, młotki) a jak ruszasz, to automatycznie przestawia - kierowcy ustawia prace (kółeczko z kropeczką) a drugiemu kierowcy koperte.

Po zatrzymaniu - kierowcy ustawia młotki, drugiemu kierowcy dalej koperte , wiec jak chcesz odpoczynek to musisz to zmienić guzikiem.

Stanie z niewybranym łóżeczkiem powoduje ze po 4.5h jazdy+stania tacho zaczyna sie domagać odpoczynku ;)

_________________
Krzysiek


Na górę
PostWysłano: 12 lut 2008, 10:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lip 2007, 9:43
Posty: 118
GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice
krecik pisze:
na bardzo niewielu analogach trzeba było wybierać selektor zeby wskazać że jedziesz ;)

zazwyczaj niezaleznie od tego co było wybrane to w momencie kiedy ruszyłeś automatycznie rysował 'praco/jazde' na tarczy

tak samo jest w cyfrowym - jak stoisz - to 'rysuje' (zapisuje na karcie) to co masz wybrane guzikiem (łózko, młotki) a jak ruszasz, to automatycznie przestawia - kierowcy ustawia prace (kółeczko z kropeczką) a drugiemu kierowcy koperte.

Po zatrzymaniu - kierowcy ustawia młotki, drugiemu kierowcy dalej koperte , wiec jak chcesz odpoczynek to musisz to zmienić guzikiem.

Stanie z niewybranym łóżeczkiem powoduje ze po 4.5h jazdy+stania tacho zaczyna sie domagać odpoczynku ;)


Dokładnie tak jak mówisz, lecz zuważyłem że w tachografie cyfrowym Simens VDO, czasami po zatrzymaniu pojazdu, tacho automatycznie nie przeskakuję, jest to chyba jakaś mała wada fabryczna ( zaznaczam czasami) więc lepiej zerknąć na tacho i sprawdzić czy wszystko ok się zapisuję.


Na górę
PostWysłano: 20 kwie 2008, 21:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 06 sty 2008, 22:14
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Moze ktos wrzucic na jakiś serwer te pliki od Pazdz'a co je wrzucił na poczatku.


Na górę
PostWysłano: 06 cze 2008, 17:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 maja 2008, 23:56
Posty: 6
GG: 0
Dostałem specyfikacje nowego samochodu.

I napisane jest w niej wyposażenie: "nieplombowany tachograf"

co to znaczy?

ze sam mam sobie go zaplombowac? czy moze nie plombowac i cos w nim majstrowaC??


Na górę
PostWysłano: 24 lip 2008, 11:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 cze 2008, 21:45
Posty: 43
GG: 2903354
Samochód: Man, Cinquecento
Lokalizacja: Poznań
bambi_2 pisze:
Dostałem specyfikacje nowego samochodu.

I napisane jest w niej wyposażenie: "nieplombowany tachograf"

co to znaczy?

ze sam mam sobie go zaplombowac? czy moze nie plombowac i cos w nim majstrowaC??


Jechać na legalizację i kalibrację prędkości i tam zaplombują.

Czy ktoś może wrzucić te pliczki o tacho na jakiś serwer?


Na górę
PostWysłano: 17 sie 2008, 15:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 sty 2008, 16:56
Posty: 35
GG: 0
Nie wiem koledzy ale klikam linki i jakoś nie działają ani nie można pobrać. Ewentualnie proszę o linki działające albo przesłać mi na maila, jeśli znajdzie się jakiś dobry człowiek.


Na górę
PostWysłano: 20 sie 2008, 23:08 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lis 2006, 17:01
Posty: 236
GG: 0
Lokalizacja: Małopolska Nowy Targ KNT
Mam trochę inne pytanie, bo miałem już kontrole BAG oraz niemieckiej policji i nie miałem problemu z kartą choć tak krótko na niej jeżdżę.
Czy po każdym skończonym okresie kiedy wracam już na bazę i wyciągam kartę muszę robić wydruk i opisać zakończenie pracy :?:
Oraz jak jest z zaznaczaniem kraju rozpoczęcia, jeśli wkładam kartę zaznaczam wiadome start PL, potem jak już pauza wypada w niemczech to kraj zakończenia D, czy jak startuje na następny dzień po odpoczynku 11 godz. muszę wchodzić do menu i wpisywać kraj rozpoczęcia D, nie robiłem tego bo uważałem że przecież jak skończyłem w D i kręciłem jedenaste to raczej analogiczne jest iż start będzie w D :?:

_________________
TIR - Transport International Road


Na górę
PostWysłano: 21 sie 2008, 9:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 gru 2006, 11:42
Posty: 349
GG: 0
driver18 pisze:
bo uważałem że przecież jak skończyłem w D i kręciłem jedenaste to raczej analogiczne jest iż start będzie w D :?:

No i o to chodzi, wpisujesz tylko kraj zakończenia pracy, kraj rozpoczęcia tacho samo zapisze :)
A co do wyjmowania karty na bazie - wydruku nie musisz robić. Przy wyjmowaniu karty, tacho się zapyta o kraj zakończenia, a przy wkładaniu - kraj rozpoczęcia. Za okres od "zakończenia" do "rozpoczęcia" bierzesz sobie kartę urlopową z firmy - i wszystko jest OK :)

_________________
"... Life's simple, make choices, don't look back ..."


Na górę
PostWysłano: 21 sie 2008, 11:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sie 2005, 15:04
Posty: 3132
Thomsen pisze:
kraj rozpoczęcia tacho samo zapisze :)






Mnie jakoś samo nie chciało wpisywać. Trzeba wpisywać kraj rozpoczęcia i kraj zakończenia. Obsługa tego tacha jest prosta jak konstrukcja cepa i nie ma co tu za dużo dywagować. A każde niewpisanie kraju zakończenia lub rozpoczęcia, to 30 euro. Wiadome z autopsji podczas kontroli policyjnej w Niemczech. Raz się zapomniało... :wink:


driver18 pisze:
nie robiłem tego bo uważałem że przecież jak skończyłem w D i kręciłem jedenaste to raczej analogiczne jest iż start będzie w D :?:



No nie wiem czy tak analogicznie. Dajmy na to sytuacje, że wjechałeś do D zakończyłeś pracę a tu nagle telefon, że masz podmianę. Inny kierowca przyjeżdża osobówką, zmienia cię a ty z powrotem do PL i rano wskakujesz w inne auto i jedziesz np. w kierunku UA. Nigdy nic nie wiadomo. To tak samo jakbyś na tarcze nie wpisywał miejsca zakończenia. Analogicznie.


Na górę
PostWysłano: 21 sie 2008, 19:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lis 2006, 17:01
Posty: 236
GG: 0
Lokalizacja: Małopolska Nowy Targ KNT
Trochę pomyliłeś sytuacje, ja wyraźnie napisałem z nikim się nie zmieniam i nie przesiadam do innego pojazdu. Jadę z PL to wiadome wtedy wkładam kartę i się pyta o kraj rozpoczęcia, jadę i np pauza mi już wypada w D więc staje włączam łóżko wchodzę w menu i daje wpis kraj zakończenia D, karty przecież nie wyjmuje na te 11 godz. i czy jak rano znowu zaczynam jazdę muszę robić wpis kraj rozpoczęcia D, o to mi chodzi jak już pisałem nie robiłem tego, a na radyjku słyszałem że trzeba to robić bo inaczej 70E kara jest.

_________________
TIR - Transport International Road


Na górę
PostWysłano: 21 sie 2008, 20:15 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sie 2005, 15:04
Posty: 3132
Nie pomyliłem sytuacji. Podałem tylko hipotetyczny przykład, że nie zawsze kraj zakończenia pokrywa się z krajem rozpoczęcia następnego dnia. Dlatego trzeba wpisywać to za każdym razem. Pzdr.


Na górę
PostWysłano: 21 sie 2008, 20:19 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lis 2006, 17:01
Posty: 236
GG: 0
Lokalizacja: Małopolska Nowy Targ KNT
Ok czyli już wszystko jasne dajemy kraj rozpoczęcia i już, dzięki :wink:

_________________
TIR - Transport International Road


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Christ - Myjnie samochodów ciężarowych i autobusów

Forum Samochodowe4trucks.pl - portal kierowcy