Grupa Transportowa - logistyka krajowa i międzynarodowa

Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

40TON.netNaprawa foteli TIRSpeedtruck.eu



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
PostWysłano: 11 lut 2008, 12:25 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1494
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
Cytuj:
To Cię zaskoczę, bo u mnie gps jest seryjnie tylko trzeba było w opcjach poszukać...dodatkowo mam do niego dogranego truck navigatora, który uwzględnia wszystkie zakazy tonażowe itd.
że jest gps to ja wiem ale nie ma opcji od GPSu tyle co sie orientuje,tylko ma funkcje że pokazuje jako punkt na trasie,no chyba że sie myle i w 13 wersji jest może??? :roll:

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
PostWysłano: 14 lut 2008, 22:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 sty 2008, 18:16
Posty: 5
GG: 9934840
Mój tata również zastanawia się nad takim rozwiązaniem. Problem jest teraz z wyborem mapy i ceny laptopa, który sprosta wymoganiam mapy. Jakie polecacie mapy na Europe zachodnią ( licencja tylko i wyłącznie) i Polske.


Na górę
PostWysłano: 24 lut 2008, 11:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lut 2008, 12:53
Posty: 318
GG: 11187010
Samochód: BMW E36 M52b20
Lokalizacja: k. Łańcuta
koledzy a jakiego laptopa byście polecali do ciężarówki?


Na górę
PostWysłano: 25 lut 2008, 15:25 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lis 2007, 14:14
Posty: 187
GG: 1
Samochód: volvo fm
Lokalizacja: Radom
Cytuj:
koledzy a jakiego laptopa byście polecali do ciężarówki?

masz na poprzedniej stronie :wink:
czyli procek min 1ghz, 512 ramu i ze 20 giga dysku twardego...
a firma... myśle że większej różnicy nie ma..

Pozdrawiam

_________________
Volvo FM + Feldbinder
Przewóz pszczół luzem! :mrgreen:


Na górę
PostWysłano: 26 lut 2008, 13:50 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 wrz 2007, 10:01
Posty: 1208
Lokalizacja: Janów k.Częstochowy
Cytuj:
a firma... myśle że większej różnicy nie ma..
W takim razie musze cie rozczarować. Niestety w laptopach firma ma duże znaczenie. Kwestai wytrzymałości. Porównaj sobie np. Maxdate i HP itp. Jakość wykonania, trwałość, wytrzymałość. W przypadku laptopów ma to duże znaczenie.

_________________
Pozdrawiam
Leszek


Straż pożarna Częstochowa


Na górę
PostWysłano: 26 lut 2008, 16:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lis 2007, 14:14
Posty: 187
GG: 1
Samochód: volvo fm
Lokalizacja: Radom
faktycznie tego nie wzięłem pod uwage...
miałem na myśli tylko i wyłącznie prace tych zespołów...

Pozdrawiam

_________________
Volvo FM + Feldbinder
Przewóz pszczół luzem! :mrgreen:


Na górę
PostWysłano: 26 lut 2008, 17:34 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2007, 16:53
Posty: 347
GG: 10729981
Samochód: Bmw
Lokalizacja: Orzesze
A czy ktos mogl by zazucic linkem na antene do laptopa na gps. I czy taka natena jest na kabel czy na bluetooth tez jest??


Na górę
PostWysłano: 27 lut 2008, 10:15 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lis 2007, 14:14
Posty: 187
GG: 1
Samochód: volvo fm
Lokalizacja: Radom
Kolego masz pełno tego na allegro wystarczy wklepać odpowiednią fraze :wink:
anteny masz na USB i bluetooth

_________________
Volvo FM + Feldbinder
Przewóz pszczół luzem! :mrgreen:


Na górę
PostWysłano: 29 lut 2008, 10:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lis 2006, 19:53
Posty: 136
GG: 4086911
Lokalizacja: Opoczno
Nie kupujcie anten na usb, bo z tym sa same kłopoty. Najlepiej kupcie na bluetooth-a. Jesli ktos nie ma bluetootha w lapku to koszt wacha sie miedzy 15-30 zł. zalezy do sklepu i od firmy. Najabardziej polecał bym wam moduł:
-Nokia LD-3w
- i moim zdanie najlepszy moduł jaki mozna kupic to qstarz BT-Q818
Zawsze mozecie je podłaczyc do telefonu komórkowego z symbianem. I tam majac wgranego Tomtoma jezdzicie po całym swiecie. Fakt moze czasami przeszkadzac małe pokrycie, ale napewno sie nie zgubicie. Ja kiedys ustawiłem sobie droge najkrótsza z Opoczna do Łodzi. Prowadził mnie przez Tomaszów, to nawet wprowadził mnie w Tomaszowe w polne drogi. Wkoncu trasa ma byc najkrótsza 8) Sam sie zdziwiłem ze nawet takie "polne drogi" ma w swojej bazie. Brakuje moze punktów poi ale to mozna sobie zawsze wgrac. Dobra nie bede robił off-topu :]
A ten drugi odbiornik nie zgubi wam nawet fixa w zwykłym tunelu. Ma o wiele berdziej czuły moduł i potrafi sledzic do 32 satelit!!
sami zreszta zobaczcie:
http://allegro.pl/item315424439_bt_q818 ... th_fv.html


Na górę
PostWysłano: 03 mar 2008, 13:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 maja 2007, 10:35
Posty: 8
Lokalizacja: Brodnica
Witam

A ja mam takie pytanko, moze bezsensowne, ale mnie irytuje :)
Czy te anteny musza byc na zawnatrz samochodu, czy moga sobie lezec, np.: na podszybiu??

EDIT:

Dzieki kolego W1 DAMIAN

_________________
:D czaja :D

KLIK


Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 13:50 przez czaja, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
PostWysłano: 03 mar 2008, 13:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 09 lut 2007, 15:09
Posty: 241
GG: 9740107
Samochód: Volvo V40
Lokalizacja: Glina [WOT]
Kolego mogą leżeć na podszybiu...nasza bardzo dobrze odbiera...nic jej nie przeszkadza szyba :)

_________________
Canon PowerShot A530
Skype:eldamiano3


Na górę
PostWysłano: 03 mar 2008, 13:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1494
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
Cytuj:
Nie kupujcie anten na usb, bo z tym sa same kłopoty.

A ten drugi odbiornik nie zgubi wam nawet fixa w zwykłym tunelu. Ma o wiele berdziej czuły moduł i potrafi sledzic do 32 satelit!!
nie wiem zkąd taki osąd co do anteny na usb???dodatkowa możliwość utraty połączenia poprzez blu to raz a dwa zastosowanie rozwiązania z modułem blu na usb w lapku to już calkowite komplikowanie sobie życia :idea:
a do lokalizacji twojego położenia potrzeba sygnału z dwóch satelit,uważam że te opisy 32 itd to chwyt marketingowy i ciekawe ile ma realnie odczytu???
ale każdy ma swoje upodobania :mrgreen:

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
PostWysłano: 09 mar 2008, 10:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lis 2007, 20:40
Posty: 61
GG: 2164700
Lokalizacja: Włodawa
Panowie podobno najnowsza wersja ''AUTOMAPy'' ma funkcję na auta ciężarowe, to prawda, a ogólnie sądzicie o tych starszych wersjach ''AUTOMAPy'', (mnie interesuję wersja Europejska).


Na górę
PostWysłano: 11 mar 2008, 16:24 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lis 2006, 19:53
Posty: 136
GG: 4086911
Lokalizacja: Opoczno
Cytuj:
blu na usb w lapku to już calkowite komplikowanie sobie życia
podaj przykład. Jesli ktos ma bluetootha to ja widze same zalety
Cytuj:
dodatkowa możliwość utraty połączenia poprzez blu to
bluetooth ma zasieg okolo 10 metrów. Chyba tak długiej kabiny nie masz.
A jesli masz modół na kabel najwieksza wada to ograniczajacy kabel :>
Cytuj:
a do lokalizacji twojego położenia potrzeba sygnału z dwóch satelit,uważam że te opisy 32 itd to chwyt marketingowy i ciekawe ile ma realnie odczytu???
I tu sie mylisz bo zeby namierzyc moja pozycje w gps potrzebne sa minimum 4 satelity w zasiegu modułu :!: :!:


Na górę
PostWysłano: 13 mar 2008, 11:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 sty 2007, 3:02
Posty: 17
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą
Cytuj:
Cytuj:
blu na usb w lapku to już calkowite komplikowanie sobie życia
podaj przykład. Jesli ktos ma bluetootha to ja widze same zalety
Ale jeśli ktoś nie ma BT w notebooku to musi dokupic adapter BT na USB i o to chyba chodziło. A z tymi samymi zaletami nie jest tak różowo. Do anteny GPS na BT potrzebujesz dodatkowe zasilanie. Bo akumulator wystarczy na kilka h. A dodatkowe zasilanie do oczywiście dodatkowy kabel. Więc unikasz kabla polączeniowego z komputerem ale konieczny jest kabel zasilający.

Cytuj:
Cytuj:
dodatkowa możliwość utraty połączenia poprzez blu to
Cytuj:
bluetooth ma zasieg okolo 10 metrów. Chyba tak długiej kabiny nie masz.
A jesli masz modół na kabel najwieksza wada to ograniczajacy kabel :>
Tak jak napisałem wyżej. W wersji BT kabla się nie pozbędziesz. Nie bedzie to kabel USB ale kabel zasilający.
Cytuj:
Cytuj:
a do lokalizacji twojego położenia potrzeba sygnału z dwóch satelit,uważam że te opisy 32 itd to chwyt marketingowy i ciekawe ile ma realnie odczytu???
Cytuj:
I tu sie mylisz bo zeby namierzyc moja pozycje w gps potrzebne sa minimum 4 satelity w zasiegu modułu :!: :!:
Tu Ty też się mylisz. Do złapania poprawnego fixa wymagany jest stabilny i stosunkowo silny sygnał z trzech satelit.

No i reasumując. Na USB kupi się tańszą antenę i tak samo działająca. Działać jednak bedzie ona tylko i wyłącznie ze sprzętem posiadajacym gniazda USB. Anteny na BT są bardziej uniwersalne, ale za to droższe. Mają tez swój zintegrowany akumulator i przez kilka godzin mogą działać bez zasilania. Jednak na dłuższą metę (tak jak to jest w naszym przypadku) i tak potrzebne jest zewnętrzne zasilanie.


Na górę
PostWysłano: 13 mar 2008, 11:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1494
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
dokładnie kolego diverek w takim kontekście był mój post wcześniejszy a co do liczby satelit to pomińmy kwestie sporne 2,3czy 4 bo najstarsze anteny miały odbiór z 12 i to w zupełności wystarcza też,a jak ktoś chce mieć 32??? :idea:

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
PostWysłano: 16 mar 2008, 21:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 gru 2006, 22:13
Posty: 71
GG: 0
Lokalizacja: Świętokrzyskie
witam przyszedł i na mnie czas, postanowiłem zakupić antene gps i automapę do laptopa i mieć nawigację w laptopie. do tej pory korzystałem z tradycyjnych map papierowych, no ale postęp idzie do przodu więc postanowiłem iść razem z postępem i zakupić nawigację. :mrgreen: mam laptopa z windovsem vista i mam pytanie czy do visty są potrzebne jakieś specjalne sterowniki żeby zainstalować antenę, a później mapę. dodam że chcę zakupić najnowszą wersję automapa z europą (oczywiscie oryginał)
kolega ma Automapę na laptopie i to wszystko pięknie chodzi, ale on ma windows XP. Ciekawy jestem jak to wszystko bedzie sie sprawdzać na windows vista


Na górę
PostWysłano: 17 mar 2008, 10:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 lip 2007, 18:41
Posty: 84
To zależy jakie oprogramowanie dostaniesz razem z anteną. Ja kupiłem Holuxa na kabelku to musiałem kombinować ze sterownikami sam do Visty.


Na górę
PostWysłano: 22 mar 2008, 16:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 mar 2008, 0:46
Posty: 17
GG: 0
Cytuj:
Witam

A ja mam takie pytanko, moze bezsensowne, ale mnie irytuje :)
Czy te anteny musza byc na zawnatrz samochodu, czy moga sobie lezec, np.: na podszybiu??

EDIT:

Dzieki kolego W1 DAMIAN


ja mam w lapku antene "navibe" i ona ma w sobie magnes za pomocą którego możesz przyczepić ją do metalowego elementu (jakiegokolwiek) w kabinie


Na górę
PostWysłano: 22 mar 2008, 17:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1494
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
Cytuj:
Czy te anteny musza byc na zawnatrz samochodu, czy moga sobie lezec, np.: na podszybiu??

absolutnie nie ma takiej potrzeby ażeby umieszczać ją na zewnątrz pojazdu,może leżeć nawet na łóżku za twoim fotelem oby nie nakryta np garnkiem :mrgreen:

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Christ - Myjnie samochodów ciężarowych i autobusów

Forum Samochodowe