Witam,
jestem nowy na forum, więc najpierw wszystkich serdecznie witam
Chcę kupić wywrotkę, budżet to
100 tys. zł. Poszukuję sprzętu z 3-stronnym kiprem, o mocy minimum 280 KM, z napędem 6x4 (czy 6x2 lub 4x4 zdałby egzamin w cięższym terenie?), o ładowności ok. 12t (może być więcej, ale wtedy pewnie mocniejszy silnik, więc i starszy rocznik itd.). Takich rzeczy jak niskie spalanie czy bezawaryjność nie wymieniam, bo to nie koncert życzeń
Wywrotka będzie używana
do przewożenia przeróżnych materiałów. Jako, że będzie to pierwszy sprzęt w firmie, musi być uniwersalny. Początkowo ma służyć jako swoiste "uzupełnienie" koparki / koparko-ładowarki, więc przewożenie gliny czy kruszywa będzie na porządku dziennym. Dlatego zależy mi na tym, aby sprzęt dobrze radził sobie w terenie. Może się również zdarzyć, że będzie wozić masę bitumiczną.
Wczoraj oglądałem Renault Keraxa 420, którego sprowadził znajomy. Co myślicie o tym sprzęcie? Generalnie interesują mnie najbardziej takie marki jak Scania, MAN i Volvo, ale oczywiście wszystko zależy od pieniążków.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.
PS. Jeśli podobny temat istnieje, to biję się w pierś. Szukałem, ale nie znalazłem.